Варна изостави видеокамери за 10 млн. лв. и обяви търг за нови

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
11:44 / 14.12.2017
5491
Изграждане на нова системи за видеонаблюдение в част от пешеходните зони, 12 детски заведения, зоологическата градина и общински сгради планира местната администрация във Варна, пише "Дневник".

Покани за участие в търга за възлагане на обществената поръчка са изпратени до три компании, с които общината е сключила рамков договор за тези дейности. Това са "Анди БГ", "Елит хоум" и Дружеството по закона за задълженията и договорите "Видеонаблюдение Варна". Това става известно от публикация в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Стойността на проекта е 314.6 хил. лв. без ДДС. Около една трета от предвиденото финансиране ще трябва да осигури поставянето на 10 камери и едно записващо устройство във всяка от детските ясли на територията на общината. Там ще бъдат наблюдавани площадките за игра, входовете и коридорите. В сградата на община Варна ще бъдат поставени 11 камери. Няколко от тях ще са около парадния вход на сградата, в салона за обслужване на граждани и заседателната зала на Общинския съвет. Повече от 20 камери ще бъдат поставени по част от централния бул. "Княз Борис I", на входа на Морската градина, т.нар. Юнашки салон и други места в града.

Срокът за подаване на оферти от потенциалните участници в търга за възлагане на обществената поръчка е 12 декември.

В началото на април м.г. община Варна обяви процедура за избор на изпълнители, които да изградят нова система за видеонаблюдение в града с прогнозна стойност до 1 млн. лева без ДДС. Срокът за изпълнение на поръчката е 4 години.

Тогава на въпроси на "Дневник" от общинската администрация обясниха, че новата система няма да дублира съществуващата в момента мрежа от 250 високотехнологични камери, обявена за "най-голямата, най-скъпата и най-модерната в страната", която беше купена през 2007 г. от бившия кмет Кирил Йорданов. Обявената й стойност беше близо 10 млн. лв. Тя обаче никога не заработи с пълния си капацитет, тъй като не бе доизплатeна на доставчика й - австрийската компания Efkon AG.

Разследване на "Дневник" показа, че създаването на мрежата е било договорено устно между бившия кмет на Варна Кирил Йорданов и някогашния министър на вътрешните работи Румен Петков. Така, без писмен договор, Варна изплати половината от разходите в размер на 5 млн. лв., но след оставката на Петков МВР отказа да изпълни "неофициалните" му ангажименти за плащане на оставащата половина. По тази причина Efkon AG отказа да ги поддържа и още през 2014 г. те бяха напълно блокирани. Информацията за това е била премълчавана както от общинската администрация, оглавявана вече от наследника на Йорданов Иван Портних, така и от Областната дирекция на МВР, която използваше камерите без договор и без да плаща наем за това.

Оказа се дори, че заради неизвършените допълнителни плащания системата за видеонаблюдение не е била официално въведена в експлоатация с необходимите документи и по тази причина е работила незаконно в продължение на 7 години. Въпреки това през този период системата е била използвана от МВР за събиране на информация и налагане на глоби.

В края на ноември 2014 г. дружеството Еfkon AG предложи на община Варна да изкупи дяловете му в съвместното им дружество "Варна Ефкон" срещу 780 хил. лв. Същинското рестартиране на системата за видеонаблюдение във Варна трябваше да отнеме до 9 месеца и да струва още около 800 хил. лв.

Междувременно през последните четири години във Варна бяха изградени още три системи за видеонаблюдение - една за следене и регулиране на уличния трафик, втора за охрана на общински обекти и трета, която е част от проекта за Интегриран градски транспорт. Сега става известно, че предстои монтирането и на нова - четвърта система.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).