Варна отбелязва 103 години от първата българска морска победа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:02 / 06.11.2015
600
След броени дни се отбелязват 103 години от първата победа на българския военен флот. По този повод, на 8 ноември - неделя, Военноморският музей ще отвори експозицията си за посетители, както в редовните работни дни. 

Ще бъде оказана почит на българските моряци като пред паметника на командира на отряда капитан I ранг Димитър Добрев ще бъдат поднесени венци и цветя, а в 11.00 ч. Сдружение "Клуб миноносец "Дръзки" със съдействие от клуб "Традиция" - Варна, ще представи историческата възстановка "На борда на "Дръзки" в паметната нощ".

През Балканската война, на 7 (20) ноември 1912 г., след съобщението за движението на турски транспортни и военни кораби капитан ІІ ранг Димитър Добрев повежда отряд от 4 торпедоносеца в боен поход. На 32 мили от Варна забелязват силуета на крайцера "Хамидие". В първите часове на 8 (21) ноември отрядът атакува неприятеля. Последен от дистанция под 100 м. атакува "Дръзки". Оглушителен взрив показва, че целта е поразена. "Хамидие" е изваден от строя и са сериозно нарушени комуникациите на противника по море. 

Атаката доказва ролята на флота за защита на бреговете и е един от примерите за успехите на Българската армия в Балканската война.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Температури над 30 градуса до дни, вижте кога ще става за плаж
Голямо задръстване след катастрофа на входа на Варна
Министър Коритарова за ремонта на проблемния участък в Аксаково :...
Варненка: Стовари се с трясък пред очите ни!
С поне 10% вдигат заплатите по родното Черноморие 
С много слънце и топло време Варна изпраща седмицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).