Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна отвя 5 държави - спечели купа и награди от престижна международна надпревара
Автор: Екип Varna24.bg 08:33 / 24.02.2023Коментари (1)1235
© ВУМ-Варна
Варна се сдоби с купата "Млад готвач на годината 2023" от 12-ото Международно кулинарно състезание на Южна Европа. Надпреварата се проведе от 17 до 20 февруари в Солун Гърция.

Престижното събитие се организира на всеки две години от Асоциацията на готвачите в Северна Гърция в сътрудничество с Международния изложбен и конгресен център HELEXPO в Солун и под егидата на Световната асоциация на готварските общности (WACS).

В условия на жестока конкуренция с участници от Гърция, Сърбия, Турция, Кипър и Северна Македония, нашите кулинари - шеф-инструктори и студенти на Институт по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт - Варна завладяха жури и публика и грабнаха медали във всички категории, в които участваха, научи Varna24.bg.

Безспорен победител с три златни медала е Александър Александров – студент в 1-ви курс, специалност Гастрономия и кулинарни изкуства. Той безкомпромисно надви всички участници в категориите "Вегетарианско ястие“, "Устойчива морска храна“ и "Птиче месо“ и заслужено спечели титлата "Млад готвач на годината 2023“. В първата категория Алекс впечатли международното жури с ястието си "The duck nest". В категория "Устойчива морска храна“ младият шеф готвач представи "The sea breeze catch". "Черешката“ на представянето му бе ястието "Quail variations“, а именно пъдпъдък с еспума от ерусалимски артишок, крокет, сос "Жу“, равиоли от целина и туил от ерусалимски артишок.

Със сребърен медал се отличи шеф-инструктор Калоян Колев, който взе участие в категория "Ресторантски десерт“ с кейк с орехи и липов мед, панакота с лавандулов мед и лавандула, бисквита с липов мед, еспума с вкус на орехи и лавандулов мед, пукаща захар и крем и желе от облепиха. Основен акцент в десерта бе българския мед, а концепция цели да насочи вниманието към по-широката употреба на този уникален и полезен продукт, както и към темите за стимулиране на производството на мед и защита на пчелите, които са изключително важни за околната средата.

В отборното състезание студентите Андония Филумена Цървенкова, Димитър Пасков и Любомир Митев "изиграха“ брилянтно съчетание в три действия, а концепцията им бе отражение на любовта и грижата към природата. Менюто им включваше предястие "By the Lake" – сушена и пушена дъгова пъстърва с еспума от ерусалимски артишок, сос от кисело мляко, компресирани репички, пресни кълнове и айоли с черен чесън; основно "In the fields" – агнешко филе с обвивка от спанак и пилешки муслин, редуциран агнешки сос с мента и нар, качамак с трюфел, глазирани с мед моркови, спаначено пюре и сотирани гъби Шимеджи и десерт "In the forest" – Дъб от тъмен шоколад с пълнеж кремообразен мус от шоколадов трюфел, ментов мъх, ябълков туил и кули от горски плодове.

Целият екип на Институт по кулинарни изкуства заслужи и специално отличие от Организационния комитет, а именно декоративно брандирано плато, символ на състезанието.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.02.2023 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
газови доставки
Бум на коклюш в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: