Варна почете 173-тата годишнина от рождението на Ботев

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
12:18 / 06.01.2021
1676
Варненци почетоха 173 години от рождението на националния герой Христо Ботев, предаде  репортер на Varna24.bg.

Поради противоепидемичните мерки във Варна отпадна традиционното празнично шествие от Катедралния храм до Алеята на възрожденците в Морската градина и паметника на Христо Ботев.

На ритуалът присъстваха кметът на град Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, председателят на общинския съвет Тодор Балабанов и народният представител от 44 Народно събрание Пламен Манушев.

Въпреки това, граждани и организации имаха възможност да поднесат венци и цветя пред паметника на героя в 10.30 часа при стриктно спазване на дистанция.

По-късно и представители на Военноморските сили положиха венци и цветя пред паметника на революционера по случай годишнината от рождението му.

Христо Ботев е роден на 25 декември 1847 г. (нов стил – 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е учител Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. Октомври същата година заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка.

През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер. По това време във вестник “Гайда", редактиран от П. Р. Славейков, е публикувано първото стихотворение на Хр. Ботев – “Майце си". От октомври 1867 г. живее в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Дим. Паничков, където се печата в. “Дунавска зора". През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Левски.

През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по-късно като сътрудник и съредактор на революционния орган. Започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новия орган на революционната партия – в. “Знаме". През 1875 г. съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката “Песни и стихотворения". Май 1876 г. – вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета и става неин войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба “Радецки" и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 г. е последният тежък бой с турците – привечер след сражението куршум пронизва Ботев под връх “Камарата", между суровите склонове на Врачанския балкан.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).