Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна се включва в националната информационна кампания "Използвай сърцето си"
Автор: Пламена Николова 13:55 / 26.09.2022Коментари (0)1077
©
Да се погрижим за себе си, но и за другите, да водим по-здравословен живот, да бъдем активни, да знаем здравните си показатели и да поддържаме активен контакт с лекаря си – това призовава тазгодишната кампания "Използвай сърцето си“, с която за 23-ти път ще се отбележи Световният ден на сърцето.

Световният ден на сърцето се отбелязва повече от две десетилетия на 29 септември, за да се повиши осведомеността и да се мобилизират общи международни действия срещу сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ), които са водещата причина за смърт на планетата. Това е глобална инициатива, в рамките на която отделни хора, правителства и цялата кардиологична общност се обединяват, за да реализират дейности, чрез които да се повиши обществената информираност и да се застъпят за достъпа на всеки човек до превенция, откриване и лечение на сърдечно-съдови заболявания.

Дружество на кардиолозите в България (ДКБ) организира Национална информационна кампания "Използвай сърцето си“ за Световния ден на сърцето – 29 септември 2022 г., в партньорство с Българско дружество по интервенционална кардиология, Съсловно сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България и Асоциация на студентите по медицина в България.

Сърдечно-съдовите заболявания, както и инсултът, продължават да бъдат една от водещите причини за заболяемост и предотвратима смъртност в световен мащаб, като всяка година отнемат живота на близо 19 милиона души. За 520 милиона пациенти със сърдечно-съдови заболявания пандемията, причинена от COVID-19 и неговите варианти, се оказа повече от значима, а за много от тях фатална. По данни на Евростат, сърдечно-съдовите заболявания продължават да са причина за 71% от смъртните случаи сред жените и 62% при мъжете в България.

"Използвай сърцето си“ е кампания, която обхваща целия свят, свързвайки доброволци, организации, семейства, общности и управляващи, които се включват в инициативи за подобряване здравето на всички членове на обществото. През тази година кампанията фокусира вниманието върху грижата за сърцето, познаването на рисковите фактори, контролът на сърдечно-съдовите заболявания, посредством технологиите, поддържането на активен контакт с лекар, превенция на затлъстяването и заостряне вниманието на хората върху спазването на принципите за здравословен начин на живот – намаляване на нездравословните храни и увеличаване на движението.

Едновременно с това глобалният призив: "Използвай сърце за всяко сърце“ акцентира не само върху грижата за собственото здраве, но и върху превенцията в световен мащаб чрез внимание към промените в климата и ограничаване замърсяването на въздуха, като фактор, който влияе върху здравето, а също и към осигуряване на достъп до здравеопазване за всеки човек.

На 29 септември 2022 г. България отново ще се присъедини към призива на Световната сърдечна федерация за осветяване на значими национални обекти в червено в подкрепа на борбата със сърдечно-съдовите заболявания:

1. Национален дворец на културата (НДК) – гр. София 20:00 часа

2. "Фонтан на Пеликаните“ пред Община Пловдив 20:00 часа

На 29.09.2022 г от 18:30 ч. ще бъдат проведени открити събития с организирани спортни активности, информационна кампания за превенция на сърдечно-съдовите заболявания и визуализация на "Живото сърце“, съвместно с доброволците от Асоциация на студентите по медицина в България, Общините и партньори:

1. София - Национален дворец на културата (НДК) от 18:30 ч. до 20:15 ч.

2. Пловдив – пред Община Пловдив от 18:30 ч. до 20:15 ч.

3. Бургас – на входа на Морска градина от 18:30 ч. до 20:15 ч.

На 29.09.2022 г. от 9:30 ч. във Варна на входа на Морската градина Световният ден на сърцето ще бъде отбелязан с детски игри, "Клиника за плюшени мечета“, открити спортни активности и информационна кампания за превенция на сърдечно-съдови заболявания, съвместно с Асоциация на студентите по медицина в България, Общината и партньори.

На 29.09.2022 г. от 10:00 ч. във Варна (Арт салон на Радио Варна) ще се проведе пресконференция на Дружество на кардиолозите в България. В пресконференцията ще вземат участие чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, дмн., председател на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ), доц. Васил Трайков – избран председател на ДКБ за мандат 2022-2024, проф. Йото Йотов, отделение по кардиология, УМБАЛ "Света Марина“- Варна и Юлий Павлов – директор на Център за анализи и маркетинг (с онлайн включване).

Те ще представят резултатите от националното проучване за разпространението на сърдечно-съдовите заболявания и диабета в България и събитията, с които тази година се отбелязва Световният ден на сърцето – 29 септември, у нас.

На 29.09.2022 г. в к.к. Албена ще бъде открит и XVII Национален конгрес на Дружество на кардиолозите в България. Това е един от най-големите научни форуми у нас, в който се очаква присъствено и виртуално да вземат участие близо 1000 специалисти от страната и чужбина. В рамките на официалното откриване на конгреса ще се предава на живо светлинният път на сърцето, тръгващ от София, преминаващ през Пловдив и достигащ до брега на Черно море. Той ще прекоси България, за да напомни на всички хора в България да "Използват сърцето си“ и ще достигне до плажа на Албена, където студентите по медицина ще се присъединят към призива с визуализация на "Живото сърце“, образувано от хора.

Националната информационна кампания "Използвай сърцето си“ и активностите по повод Световния ден на сърцето се провеждат с подкрепа и съдействие на Асоциация на студентите по медицина в България, Омрон България, Пулс Фитнес, Общините Пловдив, Бургас, Варна и София.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: