Варна сключи договор с Европейската банка за заем по важните проекти на града!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:08 / 29.03.2018
2615
Община Варна сключи договор с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на заем за съфинансиране на проектите "Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“ и "Интегриран градски транспорт на Варна – втора фаза“, финансирани по ОП “Региони в растеж“, както и за проекта "Зона за платено улично паркиране и поставяне на зарядни станции за електрически автомобили в гр. Варна". Документът бе разписан от Иван Портних, кмет на община Варна, и Лариса Манастърли - директор на ЕБВР за България.

Заемът, одобрен с решение на Общинския съвет, ще бъде с максимален размер до 10 160 615 евро. ЕБВР ще осигури безвъзмездно грантови средства за техническо сътрудничество в размер до 300 000 евро за разработване на план за действие за зелен град на Варна, който попада в рамката на зелените градове на ЕБВР. Финансирането ще бъде използвано, за подобряване устойчивостта на уличната инфраструктура по отношение промените в климата и предотвратяването на наводнения, чрез отделяне на канализационната система за дъждовни  и отпадъчни води. Въвеждането на зони за платено улично паркиране и на общински електрически превозни средства ще насърчи използването на екологично чист транспорт и ще намали вредните емисии във въздуха. Всички инвестиции ще имат положителен екологичен ефект, включително чрез прилагане на стандартите на ЕС за намаляване на замърсяването и емисиите на парникови газове или подобряване на ефективността на ресурсите.

Община Варна има дългосрочни партньорски отношения с ЕБВР и създадена успешна съвместна практика. През 2013 г. банката отпусна заем за съфинансиране на проектите , "Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен“, "Възстановяване водопроводимостта на охранителни канали на територията на кв. "Аспарухово", гр. Варна" и "Интегриран градски транспорт на Варна“, съобщиха от дирекция "Финанси и бюджет“.

През 2018 българското представителство на ЕБВР номинира съвместния проект с Община Варна за охранителните канали в Аспарухово за Наградата за устойчивост, която се провежда ежегодно от трезора. Общо номинациите са 55, от които 32 са окончателно одобрени от четирима световнопризнати експерти в областта на устойчиво развитие. резултатите ще бъдат обявени по време на годишното събрание на ЕБВР, което ще се проведе през месец май.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).