Варна спори със София по брой проспериращи общини

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:41 / 04.06.2019
2234
В България разликата между Севера и Юга по отношение на икономиката е главно в това, че на север от Стара планина има твърде малко големи и достатъчно силни икономически центрове, които са в състояние да създадат около себе си проспериращ икономически регион. Голямото изключение се намира в Североизточна България - Варна.

Морската ни столица може да се състезава със София по броя на общините около града, които просперират. И това личи по наскоро разпространената от Института за пазарна икономика карта на средните заплати по общини, съобщава "24 часа".

В Девня, Аксаково, Суворово и Белослав средните заплати надвишават 1000 лв. месечно, като в най-индустриализираната от тези общини - Девня, тя дори надвишава 1400 лв.

За сравнение около София общините с видимо по-високи заплати от средната са също четири: Божурище, Елин Пелин, Ботевград и Костинброд.

За съжаление, не навсякъде из областите на българския Североизток: Варненска, Добричка, Търговищка и Шуменска, хората получават толкова високи заплати. В морските общини на Добрич например средната заплата е с около 200-300 лева по-ниска, а в останалите общини от региона с изключение на самите областни центрове заплатите са и още по-ниски.

Това е регион, в който преобладават селското стопанство и туризмът. Аграрните общини са относително по-бедни и колкото по-голям е делът на селското стопанство в местната икономика, толкова средното заплащане е по-ниско.

В областите Добрич, Търговище и Шумен относителният дял на земеделието е съответно 16%, 14% и 13%, което е доста над средното за страната. Вярно е, че тук се намират най-обширните насаждения от зърнени храни, лавандула и много технически култури, вярно е и че добавената стойност от селското стопанство е много висока. Но в общините, в които преобладават индустрията и услугите, добавената стойност е много по-висока.

Освен това, огромните насаждения дори в много добрите откъм реколта години по никакъв начин не могат да повлияят на средното заплащане. Печалбата от тях е в ръцете на ограничен брой собственици.

Един показател за развитие, по който тези четири области могат да съперничат на останалата част от страната, е състоянието на околната среда. В Североизтока може да няма много добре развито водоснабдяване, тъй като начинът на добиване на питейна вода е чрез помпи. Но по отношение на третирането на отпадъците, замърсяването на въздуха и чистотата на околната среда цялата област има много високи оценки.

От друга страна пътната инфраструктура е относително слабо развита, но това е по-скоро естествено следствие от това, че тези области са разположени в периферията на страната и трафикът не може да се сравнява с този през области, които са на пътя на международни транспортни коридори.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).