Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна в топ 50 за най-добрите градове за еко ваканция в света
Автор: Екип Varna24.bg 08:33 / 26.04.2023Коментари (0)767
©
Варна е на 49-о място в новата класация на метатърсачката Kayak City Index for Mindful Travelers 2023, която се фокусира върху места, предлагащи устойчиви или екологични възможности за пътуване. София е на 112-о място в класацията, която включва общо 167 града.  

Индексът на търсачката, притежавана и управлявана от Booking Holdings, е съставен на базата на 28 фактора, групирани в четири основни категории, предаде Profit.bg. Това са: 

Достигане до дестинацията: Възможности за наземно пътуване, полет извън сезона или кацане на летище, което има акредитация за управление на въглеродни емисии.

Придвижване в града: Развитие на обществения транспорт, достъп до екологични превозни средства под наем, брой велосипедни и пешеходни маршрути, достъпност за инвалидни колички.

Престой: Качество на въздуха, питейна чешмяна вода, наличност на хотели със значката Booking.com Travel Sustainable и ценови нива.

Преживявания: Кампании, свързани с грижа към околната среда и местните общности, възможност за пазаруване на фермерски пазари и в магазини втора употреба, пешеходни обиколки, посещение на културни забележителности.

Класирането на всеки град е определено въз основа на търсения на пътешествия от 1 януари 2021 г. до 1 март 2022 г. за период на пътуване от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2022 г.

Варна получава общо 47 точки от 100 възможни, каквито получава Ротердам в Нидерландия - най-добрият град за устойчива ваканция, според доклада от 2023 г. на Kayak, следван от Амстердам (с 94 точки). 

Австрия попада в топ 10 с Грац и Виена, които са съответно на трето и десето място. 

В топ 10 влизат един германски град – Мюнхен (на пето място), един швейцарски – Цюрих (на осмо място), а останалите са скандинавски, като норвежкият Трондхайм, който е на четвърто място, изпреварва Хелзинки и Гьотеборг (съответно на шесто и девето място). 

Според доклада на Kayak Ротердам е начело в списъка, защото не е "свръхтуристически“ и може да се лети до там извън най-натоварените сезони за средно 59% по-ниска цена. Нидерландският град е вторият по големина в страната и най-голямото морско пристанище в Европа. 

Амстердам се класира на второ място благодарение на транспортните си възможности с по-ниски емисии, като фериботи и влакове. Градът, известен като "Северната Венеция“, е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО, благодарение на емблематичните си канали, смятани за пример за градоустройство, повлияло на света от векове, според ЮНЕСКО.

Вторият по големина град в Австрия Грац, който е класиран под номер 3 в списъка на Kayak, е известен със своята добре развита железопътна мрежа и множество велосипедни маршрути. Историческият център на Грац, който също е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, има мащабна пешеходна зона, която прави града лесен за разглеждане, отбелязват още от Kayak.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: