Варненци искат своите безопасни улици, продължават борбата за идеите си

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
15:44 / 13.03.2012
2673
Родители и близки на загинали пешеходци представиха във Варна предложения за намаляване на броя на пострадалите при катастрофи. Това стана по време пресконференция организирана от Национално движение " Червена Пътека", Фондация "Безопасни улици от Валя", Нели Петрова / майката на Лора / и Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

Поводът за срещата бе факта, че България заема едно от първите места в Европа с пострадали пешеходци. Почти всеки трети загинал в ПТП е пешеходец. Това е причината да започнем мащабна кампания в цялата страна с цел намаляване броя на загиналите и ранените по нашите пътища.

Пресконференцията бе открита от Михаил Попов от сдружение "Безопасни улици от Валя", който заяви, че основната цел е да се започне мащабна кампания в цялата страна с цел намаляване броя на загиналите и ранените по нашите пътища. По думите му в Бургас вече са взети сериозни мерки, които дават резултати. Той добави, че пътния травматизъм в България е на много високи ниво, поради което трябва да бъдат взети сериозни превантивни мерки, с които да бъде намален броят на загиналите и пострадалите. Попов даде за пример други европейски държави, в които е въведена системата за "Успокояване на трафика", благодарение на която са намалели значително пострадалите при катастрофи пешеходци.

Според Пламена Борисова майка на загинало при пътен инцидент момиче, добра е идеята да се поставят изкуствени препятствия на всички пешеходни пътеки, за да може да се регулира движението. Въпреки, че първоначално предложението е било отхвърлено, то сега от сдружението отново ще го препоръчат на общинската администрация.

"Ние няма да приемаме откази с мотиви, че шофьорите щели да съдят общината, защото си чупели автомобилите. Крайно време е да направим улиците безопасни, не само за пешеходците, но и за водачите и велосипедистите - за всички, които са на пътя", категорична бе Пламена Борисова.

Тя добави, че наред с това има предложение на всички възлови кръстовища пешеходните пътеки да бъдат повдигнат тип, а освен това да има и от т.нар. "легнали полицаи". Майката на загиналото момиче, заяви че в Бургас и Стара Загора вече са взети сериозни мерки, които трябва да бъдат за пример в другите градове.

По време на пресконференцията бяха показани статистики за Варна и областта по отношение на катастрофите през 2011 година. Според изнесените данни стана ясно, че общият брой на ПТП-тата за миналата година възлиза на 636, с 31 загинали и 786 пострадали. От тях 51 от катастрофите са станали на пешеходна пътека с 2-ма загинали и 50 ранени.

На събитието присъстваха експерти от Българска асоциация на пострадали при катастрофи, кметът на Варна Кирил Йорданов, народните представители от ГЕРБ Павел Димитров и Николай Костадинов, както и близки на загинали при катастрофи.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (3)

Още по темата (80):
24.02.2017 Майката на загиналата на пешеходна пътека Лора осъди застраховател за 140 000 лв.
27.12.2016 Пешеходецът – жертва или съпричинител на катастрофа
23.12.2016 Нели Петрова: Решението на съда за пешеходците е твърде жестоко за нас - пострадалите от ПТП
23.12.2016 След случая с Лора от Варна: И убитият на "зебра" виновен, ако не се е
огледал
06.10.2016 След случая с Лора от Варна: ВКС решава за правата на пешеходците на
"зебрите"
20.08.2016 След делото по варненския случай "Лора": Пешеходците нямат абсолютно право да пресичат на пешеходна пътека
Още новини от Новини от Варна:
Откриха мъртъв изчезналия журналист от Варна!
Изчезна известен журналист във Варна. Търсят го
Проблем: Положиха асфалт на мястото на смъртоносната катастрофа с...
Много плажове във Варна може да останат неохраняеми, каква е прич...
Апелативният съд гледа мярката на тъщата на Пейо Пеев
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).