Варненци изразиха благодарността си към освободителите на града

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (15)
12:03 / 27.07.2011
6064
Град Варна отбелязва днес 133 години от освобождението си от османско владичество. С празнична архиерейска света Литургия, която бе отслужена от Негово високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил в храм "Св. Архангел Михаил" започна честването във Варна на празника, посветен на Светите Седмочисленици и Св. Великомъченик Пантелеймон.

След богослужението пред паметника в храма, посветен на руските войни - освободители, започна честването на 133-та годишнина от Освобождението на Варна от османско владичество. Панихида за загиналите освободители отслужва митрополит Кирил с духовници от епархията.

Както всяка година на 27 юли, десетки варненци и гости на града се събираха в двора на храма "Св. Архангел Михаил", за да изразят своята благодарност и почит към освободителите. За празника има и военен ритуал, поднасяне на венци пред паметника на руските войни в двора на храма.

По традиция на 27 юли присъстват и видни личности на града, представители на местната власт, които отдават почит пред паметта на освободителите. Градът е освободен по-късно от останалата част на страната заради присъствието на турски гарнизони във възловите крепости на Североизточна България. Според Санстефанския мирен договор, тяхното изтегляне не е строго установено с конкретна дата. Едва след Берлинския конгрес става ясно, че Варна остава в границите на новоосвободеното княжество и това слага край на турското военно присъствие в областта. По-късно през деня в местността "Терасите" в район "Владислав Варненчик" ще се състои поклонение и полагане на венци и цветя пред Мемориала на първите заселници на района и загиналите руски войни. Паметникът, издигнат изцяло с дарения на Инициативния комитет, фирми и граждани, се превърна в още един знаков исторически символ за град Варна, пред който хората се събират, за да почетат уроците на миналото.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (15)

Още по темата (2):
27.07.2011 133 години от Освобождението на Варна се отбелязват днес
25.07.2011 133 години от Освобождението на Варна се отбелязват на 27 юли
Още новини от Новини от Варна:
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...
Неприятна изненада по Черноморието утре
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).