Варненци настояват част от Алея Първа да остане зона за разходки без автомобили

Автор: Пламена Николова
Коментари (41)
10:11 / 05.05.2020
7271
Група варненци са подготвили отворено писмо до кмета на града Иван Портних,в което се настоява част от Алея Първа да остане зона за разходки и отмора и там да нямат достъп леки автомобили, научи Varna24.bg.

"Група експерти ентусиасти искаме да убедим градската администрация участъкът от Крайбрежната алея западно от новопостроения паркинг под ската да остане трайно затворен за автомобили", съобщава Максим Мартинов във фейсбук. 

Авторите на писмото събират подписи в подкрепа на инициативата, целяща да ограничи достъпа на коли южно от втора буна, която да остане само за пешеходци.

"Уважаеми г-н Портних, като активни граждани и експерти приветстваме смекчаване на забраната за разходки в парковете на град Варна. 

Оценяваме като изключително успешна временната мярка пешеходният участък на крайморската алея "Кап. Георги Георгиев" да бъде удължен от Рибарския плаж до новоизградения паркинг под ската. По този начин крайбрежната алея открива пълния си потенциал на място за разходки, спорт и рекреация. 

Въпреки строгите мерки за сигурност в момента тя е едно прекрасно пространство, посетено от деца и семейства. 

Заради двуцифрен брой паркоместа години наред комфортът на жителите на града бе жертва на постоянно преминаващи автомобили. В момента поне за кратко това не е така. 

С настоящото отворено писмо отправяме искане споменатият участък, западно от втора буна, да остане затворен за автомобилно движение и след отмяна на извънредното положение. Така варненци ще имат своята безопасна панорамна морска алея за разходки, спорт и забавления. Посетителите на плажните заведения ще гледат морето, а не колона от паркирали автомобили. 

По този начин градът ни ще се нареди до Брюксел, Милано, Берлин, Талин, Тирана и много други градове, използвали временната криза за преосмисляне на градските пространства и въвеждането на достатъчно мерки в полза на хората: създаване на пространства за активен градски живот на безопасни разстояния", гласи писмото до Иван Портних

Негови автори са арх. Максим Недков, Биляна Раева, арх. Венцислава Недялкова, Дмитрий Галихин, инж. Ивайло Добрев, арх. Калина Калчева, Мария Иванова, арх. Невена Вълчева и др.

Виж коментарите (41)
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).