Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци осъдиха Общината след нападения от улични кучета
Автор: Пламена Николова 13:09 / 28.03.2018Коментари (5)3523
©
За два случая, при които варненци са осъдили Община Варна да им плати обезщетения, след нападения от улични кучета, научи Varna24.bg.

В първият случай баща на момченце, ухапано от четириног бездомник, е спечелил делото във Варненския районен съд.

Случаят е от 24 май 2014 г.,когато около 13ч. в двора на Автогара Варна детето е било ухапано от бездомно куче. Сочи се, че детето, на име Сиан, си е играело безобидно, като внезапно намиращо се в близост бездомно куче го е нападнало и ухапало при което му е причинена контузно-разкъсна рана в областта на дясната вежда с размер от около 1см, като раната е зараснала бавно и към момента продължава на нейно място да има белег.

Детето е било откарано с линейка в болница, където раната е била обработена. Пред съда бащата твърди, че след нападението детето е започнало да изпитва страх и не е желаело да излиза от дома си, както и че е изтърпяло силни болки и страдания, като самите болки и страдания са продължили около месец, а тревожните прояви са продължили около година.

Затова таткото е поискал сумата от 7 000лв. обезщетение за претърпените неимуществени вреди-болки, страдания, страх и получения белег.

От общината обаче оспорили иска с мотива, че  травмата не е нанесена от бездомно куче, а освен това, дори да се докаже че раната е от куче, то няма доказателства същото да е било безстопанствено и моли предявения иск да се отхвърли.

По делото е представен в копие лист за преглед на пациент в спешно отделение на "МБАЛ Св.Анна-Варна“ АД в който е отразено, че на 24.05.2014г. в 14ч. е извършен преглед на Сиан Б.Й. поради настъпило ухапване по лицето му и е била назначена консултация с педиатър, като този документ е съпроводен и от фиш за спешна медицинска помощ, в който е отразено, че за детето Сиан Й. е постъпил сигнал в ЦСМП Варна, че е било ухапано от куче в двора на автогара Варна и детето в 14.00ч. е транспортирано в МБАЛ "Св.Анна“ Варна с разкъсна рана с размер около 1 см. Кървяща обилно в областта на дясната вежда.

По повод твърденията за развити от инцидента страх у детето и други психични проблеми е назначена експертиза в заключението по която се сочи, че детето Сиан страда от хиперкинетично разстройство, което би могло да има връзка със случилото се, но вещото лице освен това е посочило, че липсва документация която да установява такава връзка. Обяснено по друг начин заключението на вещото лице е в смисъл, че едва с подаването на исковата молба са заявени оплаквания за повлияване на психиката на  детето от случилото се. 

Според съда в Закона за защита на животните /ЗЗЖ/ са предвидени редица задължения на общинските органи за овладяване популацията на безстопанствените кучета, като несъмнено целта на закона е подобни кучета да не се намират в свободно състояние в населените места, тъй като са заплаха за живота и здравето на хората. С оглед на това законът предвижда, че общинските власти са длъжни да вземат под надзор всички безстопанствени кучета чрез залавянето, кастрирането, обезпаразитяването, ваксинирането им срещу бяс и настаняването им в изградени и стопанисвани от тях приюти. Анализът на законовата уредба сочи по недвусмислен начин, че основната мярка за надзор е именно настаняването на кучетата в приюти, като само по изключение се допуска кучетата да бъдат връщани на местата, от които са взети. Същевременно, в закона  изрично е предвидено, че кучетата са под надзора и грижите на общините, което означава, че чрез взетите от тях мерки същите следва да гарантират безопасното им поведение спрямо хората, независимо от вида на тези мерки /дали чрез настаняване в приюти или чрез връщане по места/. В случая, предвид настъпилия на 24.05.2014 г. инцидент - проявена агресия от безстопанствено куче, нападнало детето и довело до неговото нараняване, очевидно общината чрез своите органи и служители не е изпълнила надлежно законовите си задължения за упражняване на надзор върху безстопанствените кучета, за залавянето им и за настаняването им в приюти, както и за вземане на мерки за предотвратяване на тяхно агресивно поведение спрямо хора и животни.

В крайна сметка по отношение на дължимото се обезщетение съдът приема, че той следва да бъде определен на 800лв., като се вземат предвид минималните последствия от нараняването и липсата на доказана категорична връзка между събитието и установения психичен проблем, а за разликата над тази сума до претендираните 7 000лв. претенцията следва да се отхвърлена, като недоказана по размер.

В друго свое заседание Районният съд е разгледал искова молба, подадена от варненка също след нападение от глутница бездомни кучета. .

В този случай, на  23.10.2016 год., около 20:00 часа, дамата се е разхождала по главната алея в комплекс "Златни пясъци" със своя приятелка, когато е била нападната от глутница безстопанствени кучета. Вследствие на нападението, същата е била многократно нахапана в областта на двете й подбедрици. Посетила е Спешен център при МБАЛ "Света Анна - Варна" АД, където, при проведени клинични прегледи са установени рани от ухапване от куче в областта на двете подбедрици.

Пострадалата си е взела и отпуск поради временна нетрудоспособност.

По време на събитието се сочи, че жената се е ужасила от вероятността да изгуби живота си по особено мъчителен за нея начин - разкъсана от глутница кучета. Вследствие на уплахата и изключително силните болки, които същата е изпитала от разкъсването на плътта на двете и подбедрици, тя е  развила остър стресов синдром. След като първоначалният шок от нападението е преминал, жената  е развила разстройство в адаптацията - дори и към датата на предявяване на исковете, същата се страхува да излиза на улицата и да се придвижва пеша, и изпада в паника при вида на кучета, дори и да са водени на каишка.

Решението на съда по този случай е,  Община Варна да заплати 3 500лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди от претърпени болки и страдания от получени увреждания - травматични и психични разстройства на здравето на пострадалата, както и сумата от 284,44 лева за разходи за лечение и медикаменти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво на съда! По принцип е трудно да осъдиш държавата...
Aнонимен
на 28.03.2018 г.
+2
 
 
И до 4-та гимназия има много в района !Да не говоря ,че там има и понякога сбивания пред училището !Случва се !
+1
 
 
Похвално за съда и много зле за Общината...заплатаджии долни... :-))))))
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: