Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци пропищяха от рояците комари
Автор: Екип Varna24.bg 17:33 / 25.06.2012Коментари (1)953
© Impact Press Group
Няма спасение от комарите това лято. Кръвопийците са основна тема за разговор на варненци, особено по крайбрежието. Комарите тормозят най-вече привечер и през нощта, когато хората търсят хладина, но вместо нея попадат на рояци от досадните насекоми.

Положението е особено плачевно в Аспарухово, където вечер над плажа надвисват облаци от комари. Един час престой на някое плажно заведение осигурява минимум 20 ухапвания, твърдят потърпевши. Обичайна гледка по масите в баровете са почесващи се хора, които непрестанно размахват ръце, неуспешно опитвайки се да прогонят комарите. В заведенията репеленти не се предлагат, а ароматните пръчици, които облекчават положението, макар и минимално, са свършили отдавна, предаде Дарик.

От Общината твърдят, че действия за пръскане от някои от районите са вече предприети. Само от централния "Одесос" все още не са изпратили писмo, с което да дадат заявка за пръскане. Обработените площи в останалите районни кметства, по данни на Красимир Тунчев от общинската дирекция "Социални дейности и здравно развитие", са 520 дка в Аспарухов парк, 800 дка в Морската градина, в "Приморски" - 214 дка, във "Вл. Варненчик" - 196 дка. С пуснато възлагателно писмо, но с все още необработени площи, е "Младост". Там трябва да бъдат напръскани 1313 дка. От кметствата в Община Варна без подадена завка е Каменар.

По думите на Тунчев, в Аспарухово е пръскано два пъти. Редовни посетители на плажа там обаче се оплакват, че дори и да има някакъв ефект от това пръскане, той е символичен.

Напоследък все повече хора коментират, че кръвосмучещите твари тази година са "вносни" и много по-опасни от обикновено. Оказва се, че не е точно така. Собственикът на фирма за борба с вредители Ивайло Миланов отдава причините за ситуацията на климата.

"Всичко е от влажната пролет. Много влага и много комари. Имаше много дъжд, а комарите съществуват във водна среда, яйцата си залагат във водата", обяснява специалистът.

Традиционно в региона се срещат 2-3 вида комари, не е по-различно положението и този сезон. Според Миланов повишените температури трябва да смекчат обстановката, но само те не са достатъчни.

Борбата срещу всички видове комари става по един и същи начин. Използват се специални препарати за пръскане - със студен и топъл аерозол, със специална техника-оръдия, вертолети.

Не са малко заявките, които получава фирмата за обработка на частни имоти. За да има ефект от пръскането то трябва да се извършва поне два пъти годишно.

Специалистите обясняват, че най-подходящият момент за обработка е точно това време на годината, за да може популацията да се доведе до някакъв биологичен минимум.

Не излизайте навън вечер без репеленти, съветват специалисти. В противен случай ви застрашават сериозни кожни обриви и "приятен" сърбеж през следващите дни. Комарите не подбират по възраст и пол, а дрехите и обувките не са никаква бариера за тях.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.06.2012 г.
+1
 
 
От Общината трърдят, че пръскат ама дали ползват препарати?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: