Варненка издаде книга "Театърът като терапия"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:43 / 12.02.2024
1438
Роденият във Варна доказан експерт д-р Ива Панева е автор на книгата "Театърът като терапия“. Трудът е своеобразен пътеводител в сферата на алтернативни терапевтични подходи, със специален фокус върху използването на Театъра като терапевтичен метод за работа с деца и юноши, научи Varna24.bg.

В последните 10 години, д-р Панева, детско-юношески психолог, автор и режисьор, изследва и практически прилага методът драма терапия и терапевтичния ефект на театралното изкуство върху различни групи като: деца и юноши с аутизъм, етнически малцинства, двуезични и многоезични деца и юноши, рисково поведенчески и агресивни прояви, хиперактивност, дислексия и други специфични разновидности. Другият изследователски фокус на д-р Ива Панева е залагане на терапевтични и образователни елементи в авторските й спектакли, в които както в текста, така и в режисурата се следи за прокарване на социално и емоционално значими теми за детско-юношеската възраст. Д-р Ива Панева вярва, че театралните подходи имат способността да въздействат на подрастващите, защото те съвместяват емоционалните и когнитивни им потребности на съвременните кинестетични и дигитализирани млади хора.

Книгата "Театърът като терапия“ проследява наличната литература за драма терапия в глава 1 "Теоретична рамка на драма терапията като действен терапевтичен метод“, в глава 2: "Терапевтични Техники използвани от действенитe методи“, а в глава 3 представя практически примери за налични техники и излага основни принципи на авторската си методика Театрален Терапевтичен Метод (ТТМ), която е свързана с работа със специфични социални обособени възрастови групи и използва средствата на драма терапията и театралното представление като начин за отработване и преодоляване  на определена тема/проблем.

Книгата е издадена през 2023 г. в град Варна от Сдружение "Наш свят“, благодарение на проект "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации '22", финансиран от Национален Фонд Култура. До този момент, книгата е представена в малки населени места в област Варна, а през 2024 г. предстои разпространението на книгата в цяла България, както и следващи книги, част от същата поредица: Театърът като терапия за деца и юноши с аутизъм, Театърът като терапия за деца и юноши от етническите малцинства, Театърът като терапия – превенция на асоциално поведение.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...
Близо 100 ухапани от кърлежи за 14 дни в област Варна
Варна даде старт на туристическия сезон с грандиозен концерт


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).