Варненка продава картини, за да сбъдне мечтата си да проходи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:01 / 17.01.2018
4045
Българите, приковани към инвалидна количка заради неврологично заболяване, нямат много възможности за терапия у нас, затова търсят центрове за лечение в чужбина. Една от добрите възможности е роботизираната терапия, но единственият шанс за достъп до нея е пациентът сам да си плати лечението.

Варненката Росина Русева е пример за ефекта от това лечение, съобщава БНТ. А нейният въпрос е наистина ли е невъзможно и у нас да има подобен център за лечение и терапия. Росина Русева продава картини, за да събере необходимите средства за поредния курс локоматна терапия в Полша.

"Това е един робот, включен към компютър, управлява се от специалисти", обясни Росина Русева.

След пълния курс от десет терапии 78 процента от пациентите се възстановяват.

"Това не е панацея, но това е единственият шанс за хора, парализирани от церебрална парализа и други неврологични заболявания, да бъдат напълно възстановени", казва Росина.

Апаратурата за локоматна терапия струва милион и половина евро. На въпроса на Росина защо не се направи такъв център у нас, отговорът е, че в България няма достатъчно пациенти и ще бъде по-скъпо да се лекува тук, отколкото в чужбина. В Полша пациентите са от цяла Европа. След първите четири курса Росина с помощ от майка си ходи и слиза по стълби и движи дясната си ръка.

"Програмата - максимум - това е прохождане с бастун", допълва Росина Русева.

Росина разчита на картините и на дарения, за поредния курс са необходими още 3300 лева. Засега стъпките към чудото за Росина са възможни благодарение на дарителите. Тя ги очаква всеки ден от 12 до 19 часа в един от големите търговски центрове във Варна. И се надява такъв център да заработи и у нас.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).