Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненка сезира институциите за екологична "бомба" в Черно море
Автор: Пламена Николова 15:14 / 28.03.2018Коментари (2)3057
© Varna24.bg
Варненка сигнализира институциите във Варна и Бургас за замърсяването на Черно море с пластмасови отпадъци. Тя изпрати до Varna24.bg текста на предложението, което е отправила на вниманието на председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов, председателя на комисията по "Опазване и възпроизводство на околната среда" Кирил Георгиев и до директора на дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" Николай Няголов. Ето какво пише дамата:  

"Желая да ви обърна специално внимание върху един неглижиран, но много наболял и важен проблем – замърсяването с пластмаса на Черно море. Съвсем наскоро организация "ГрийнПийс“ публикуваха изследване, което са провели край бреговете на България и данните, които изнесоха са шокиращи – Черно море е едно от най-замърсените с микропластмаса. Най-замърсени са участъците около Варна и нос Емине, човешката намеса е наложителна. Имаме нужда от спешни мерки за справяне с проблема, не само на общинско, но и национално ниво.

Варна, като един от големите черноморски градове, трябва да поеме инициатива за справяне със замърсяването, това може да стане с въвеждане на забрана за продажба и използване на масово употребяваните тънки найлонови торбички, като бъдат заменени с хартиени или биоразградими такива. Една такава забрана на общинско ниво, ще донесе само позитиви.

Гражданите не се замислят за замърсяването, защото очакват, някой друг да се справя и мисли затова. Нека подемем инициативата и да насочим мисленето и действията на хората в правилната посока. Има достатъчно фирми на пазара произвеждащи хартиени пликове в различни форма и размери, нека крайният потребител плаща за торбата, това е и начинът да се намали потреблението, гражданите ще започнат по-често да носят свои чанти за многократна употреба. В момента по закон полиетиленовите пликове с дръжки се плащат, но малките торбички, в които се слагат плодове, зеленчуци или други дребни стоки, не се следят по никакъв начин, и съответно те са навсякъде – по улиците, по дърветата, в полето, в морето...

Моля, разгледайте и обсъдете предложението ми, надявам се да осъзнаете спешната нужда от такава забрана. Европейският съюз със сигурност в най-близко бъдеще ще наложи по-сериозни санкции и ограничения по въпроса. Франция вече прие закон, който влиза в сила 2020г. всички чаши, прибори и съдове, които досега са били от пластмаса, да бъдат заменени с такива от биологични и разградими материали. Няма защо да чакаме, имаме нужда от решение възможно най-бързо и от промяна на мисленето и навиците си".

Предложението е изпратено и на вниманието на Община Бургас. 








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.03.2018 г.
0
 
 
не знам за изследвания, но няма чист плаж и вода.
Aнонимен
на 28.03.2018 г.
0
 
 
Конкретни данни за замърсяванията на морето, плажната ивица, дъното и повърхностните води бе направено в рамките на проект MARLEN https://eeagrants.org/project-portal/project/BG02-
0003 на Института по Океанология-БАН и Басейнова Дирекция за Черноморския регион към МОСВ. Данните не са толкова зловещи! И нека не се спекулира с микроотпадъците, които могат да се установят само чрез специални изследвания, а не с окомерни наблюдения!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: