Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненката Искра Урумова и билкарката Елионора Недялкова с нова книга "Къде е билката?"
Автор: Екип Varna24.bg 10:34 / 23.05.2023Коментари (0)620
© Varna24.bg
Авторката на поредицата "Самодивски сезони“ Искра Урумова и потомствената билкарка Елионора Недялкова събраха17 най-честите български билки в книга. 

"Коя е билката?“ от Искра Урумова и Елионора Недялкова ни учи да владеем магията на билките в България, научи Varna24.bg.

С поредицата си "Самодивски сезони“ и продължението ѝ "Орисано“ варненската писателка Искра Урумова омая родните читатели и ги разведе из магичния свят на българския фолклор и митове. Сега самодивата на българската литература с фино перо на магьосница се захваща с нова, съвсем истинска история, която ни разказва за билките в България. 

Във великолепното издание "Коя е билката?“ Искра Урумова обединява сили с потомствения билкар, фитотерапевт и създател на билкова ферма-работилница "Магическо биле“ Елионора Недялкова. Двете заедно създават полезна, любопитна и образователна книга с рецепти, знания и сказания, свързани с някои от най-често срещаните и използвани български билки. 

Скътала сред страниците си мъдрости, сякаш излезли от пожълтелите страници на бабините тефтери, които всеки български дом грижливо пази, "Коя е билката?“ събира познания, поверия и истории, предавани от поколение на поколение по нашите земи. 

От някои от най-разпознаваемите билки като мащерката, лайката и маточината до билки като ашерсоновия оман и теснолистия живовляк, които малко читатели са срещали, това издание дава ценна информация за лечебните свойства на 17 растения, както и къде виреят, кога се берат и как се съхраняват, за да запазят най-ефикасно свойствата си.  

Има ли билка против страх и стрес? Съществува ли билка за любов? А за предпазване от лошите мисли на другите? Коя е най-мистериозната билка? 

В "Коя е билката?“ са поместени отговорите на тези и още много любопитни въпроси, опазени в стари тефтери с рецепти и насочващи бележки, които Елионора Недялкова наследява от поколения билкари в семейството си и продължава да допълва и актуализира. 

Забравени народни песни, тайнствени поверия и рецепти от миналото намират своето място сред страниците на това великолепно издание, което се превръща в истинско бижу за всяка библиотека с майсторските илюстрации на художничката Таня Минчева. В него почитателите на Искра Урумова ще открият и специална изненада – авторска "Приказка за билките“, която омайва читателите с вълшебна история за произхода на билките.

Ако някога сте се озовавали на диво и приказно място из българските планини и сте се питали "Коя ли е тази билка, какво ли лекува?“, то тази книга е за вас. Тя е перфектното попълнение към багажа за лятната почивка и ще ви води из безкрайните богатства на родната земя.

Защото България е Царството на билките, а всеки един от нас заслужава да се научи как да владее тяхната магия. И да се превърне в пазител на знанието за поколения напред.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: