Варненката Искра Урумова и билкарката Елионора Недялкова с нова книга "Къде е билката?"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:34 / 23.05.2023
628
Авторката на поредицата "Самодивски сезони“ Искра Урумова и потомствената билкарка Елионора Недялкова събраха17 най-честите български билки в книга. 

"Коя е билката?“ от Искра Урумова и Елионора Недялкова ни учи да владеем магията на билките в България, научи Varna24.bg.

С поредицата си "Самодивски сезони“ и продължението ѝ "Орисано“ варненската писателка Искра Урумова омая родните читатели и ги разведе из магичния свят на българския фолклор и митове. Сега самодивата на българската литература с фино перо на магьосница се захваща с нова, съвсем истинска история, която ни разказва за билките в България. 

Във великолепното издание "Коя е билката?“ Искра Урумова обединява сили с потомствения билкар, фитотерапевт и създател на билкова ферма-работилница "Магическо биле“ Елионора Недялкова. Двете заедно създават полезна, любопитна и образователна книга с рецепти, знания и сказания, свързани с някои от най-често срещаните и използвани български билки. 

Скътала сред страниците си мъдрости, сякаш излезли от пожълтелите страници на бабините тефтери, които всеки български дом грижливо пази, "Коя е билката?“ събира познания, поверия и истории, предавани от поколение на поколение по нашите земи. 

От някои от най-разпознаваемите билки като мащерката, лайката и маточината до билки като ашерсоновия оман и теснолистия живовляк, които малко читатели са срещали, това издание дава ценна информация за лечебните свойства на 17 растения, както и къде виреят, кога се берат и как се съхраняват, за да запазят най-ефикасно свойствата си.  

Има ли билка против страх и стрес? Съществува ли билка за любов? А за предпазване от лошите мисли на другите? Коя е най-мистериозната билка? 

В "Коя е билката?“ са поместени отговорите на тези и още много любопитни въпроси, опазени в стари тефтери с рецепти и насочващи бележки, които Елионора Недялкова наследява от поколения билкари в семейството си и продължава да допълва и актуализира. 

Забравени народни песни, тайнствени поверия и рецепти от миналото намират своето място сред страниците на това великолепно издание, което се превръща в истинско бижу за всяка библиотека с майсторските илюстрации на художничката Таня Минчева. В него почитателите на Искра Урумова ще открият и специална изненада – авторска "Приказка за билките“, която омайва читателите с вълшебна история за произхода на билките.

Ако някога сте се озовавали на диво и приказно място из българските планини и сте се питали "Коя ли е тази билка, какво ли лекува?“, то тази книга е за вас. Тя е перфектното попълнение към багажа за лятната почивка и ще ви води из безкрайните богатства на родната земя.

Защото България е Царството на билките, а всеки един от нас заслужава да се научи как да владее тяхната магия. И да се превърне в пазител на знанието за поколения напред.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада за варненци и гостите на града
Вижте какъв огромен хотел скоро ще бъде готов във Варна. Точно до...
Прекрасна новина за всички варненци!
Ето какво време ни очаква днес във Варна
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).