Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненската опера с празнична балетна гала за Световния ден на танца
Автор: Пламена Николова 09:03 / 29.04.2021Коментари (0)988
Празнична балетна гала представят днес за Световния ден на танца, 29 април, от 19:00 часа в Държавна опера Варна, съобщиха от пресслужбата на културната институция.

Световният ден на танца (World Dance Day) е жест на признание към най-популярната личност в света на балета Жан-Жорж Новер. Роден на 29 април 1727 г. , той остава в историята на изкуството със своята основополагаща творба “Писма върху танца и балета".

Претърпяла десетки издания, книгата притежава актуална стойност и днес. В нея Новер излага възгледите си за балета като самостоятелен спектакъл със своя сюжетна интрига, чиито герои са носители на силни страсти. Забележителен майстор на танца, Новер развива структурата на академичния танц – солистичен и ансамблов, като превръща балетната пантомима в пластична кантилена от движения, пози и ансамбли под музикален съпровод. В танцовите си интерпретации той заменя обичайната изобразителност с хореографски подход, който отрежда водеща роля на действието и води до появата на първите многоактни балетни спектакли.

Най-големият реформатор в света на балета внася в естетиката на танца и философските достижения на времето, залегнали в трудовете на такива велики мислители като Дидро, Волтер, Русо. Заради всички тези заслуги историята отрежда на Жан-Жорж Новер почетното звание «Баща на съвременния балет» и отбелязва рождената му дата като Световен ден на танца. На този ден своя празник отбелязват балетни трупи и танцови състави за съвременна хореография, народни танци и други. Отвъд всякакви политически, културни или етнически бариери, всички артисти, посветили живота си на танца, професионалисти и самодейци, се обединяват на този ден, за да припомнят универсалната същност на изкуството и да отправят своето послание за мир и творчество.

И балетната трупа на Държавна опера Варна не пропуска да поднесе своята празнична балетна гала на 29 април. Програмата през 2021 г., наред с популярни балетни номера от различни произведения, ще изненада зрителите и с 3 нови авторски хореографии, дело на премиерсолистите Павел Кирчев и Франциско Руиз, както и на балетния педагог Светлана Тоншева, която е и режисьор на гала концерта.

Светлана Тошева:

Като режисьор на балетния гала концерт, искам да покажа професионалното израстване на Варненската балетна трупа, така че всички 21 артисти, които участват, да покажат ярко балетно присъствие на сцената. Важна е също творческата атмосфера, при нас я има и това ни вдъхновява. Специален акцент в празничната гала са авторските хореографии на нашите балетисти Павел Кирчев и Франциско Руиз. Това провокира цялата трупа, всички демонстрират интерес и желание да покажат най-доброто от себе си. Мисля, че като цяло се получи една симпатична програма и се надявам всички – зрители и артисти - да останат доволни. Във Варненската балетна трупа сега танцуват артисти от Франция, Италия, Испания, Нидерландия, Англия, Русия и България. Работим хубаво заедно, защото имаме една и съща цел – да постигнем грацията, лекотата, красотата на балета. За моята авторска хореография избрах Средновековието и Менделсон, защото обичам тази музика. Сценографията ще загатва романтиката на онази далечна епоха, в която ще ни пренесат със своя танц 11 балерини. 

За Световния ден на танца пожелавам както на балетните артисти, така и на балетните зрители да бъдат здрави - физически и психически. Менталното здраве също е от първостепенно значение, особено днес, когато живеем в условията на пандемия.

Франциско Руиз:

Хореографията ми се нарича "Tempus Fugut" (Времето лети, лат.) Искам със средствата на съвременната хореография да покажа как времето бяга, как необратимо минава покрай нас. Това е силна и болезнена тематика за днешната действителност, белязана от Covid. Сега живеем по-различно, отколкото преди да се появи вирусът, във всеки момент животът може да спре за всеки от нас. Представям тази концепция в тандем с Алба Идалго - моята партньорка, която трябва да ме напусне, аз се съпротивлявам срещу раздялата и в този сюжетен дух развивам цялата хореография.

Създадох още една хореография - Сюита No 4, предназначена за група таньори. Там отделните танцови номера вървят един след друг, няма специални костюми и декорации, артистите просто танцуват, единствено тяхното изкуство и техните емоции трябва да фокусират вниманието на публиката. 

Танцът е моят начин да изразя себе си, когато се чувствам добре или когато се чувствам зле. Танцът ми дава свободата да правя това, което искам, без да съм зависим от оценката на другите. Приятно ми е да работя с балетната трупа във Варна, тя е моето малко семейство, в което се чувствам комфортно. Надявам се зрителите да харесат нашия празничен балетен гала концерт, с който искаме да ги вдъхновим, да им предадем радостта и насладата, които носи балетното изкуство.

Павел Кирчев:

Време е да променя амплоато си на балетен артист и да започна да правя нещата, които обичам и като своя хореография. Танцът винаги ме е вдъхновявал – не само да танцувам, но и сам да поставям. Имам и други авторски хореографии, но това е втората моя хореография, която ще се играе на сцена. За случая създадох съвременна хореография по музика на Бах. Слушах много музика от различни жанрове, преди да се спра на Бах. Харесах веднага творбата и колкото повече си я пусках, толкова повече ми допадаше, всеки път откривах нови неща в нея. Танцувам с Галина Велчева - една музикална, пластична и харизматична балерина, с която сме добри приятели и извън сцената. Личи, когато партньорите се разбират, тогава те убедително могат да предадат общата си енергия и емоция на публиката. Работата в нашата балетна трупа с артисти от различни страни ми доставя удоволствие. Винаги е интересно да наблюдаваш други артисти и различни школи, да обменяш опит. Това е най-добрият начин да си свериш часовника.

За Световния ден на танца пожелавам живот и здраве на всички! На колегите - хубави роли, успешни турнета и много любов!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
България и Войната в Украйна
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1600) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: