Варненската прокуратура работи по Европейска заповед за разследване, изаздена от Литва

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:17 / 30.04.2018
1919
Окръжната прокуратура във Варна приключи преписка по Европейска заповед за разследване, издадена от Окръжната прокуратура на град Вилнюс, Литва. С нея Окръжната прокуратура в столицата на Литва е поискала съдействие за извършване на процесуално-следствени действия на територията на Република България. В качеството на свидетел по Европейската заповед за разследване е бил разпитан управител на българско акционерно дружество, което е имало търговски взаимоотношения с фирми от Литва.

Българското дружество сключило десетки сделки за покупко-продажба на недвижими имоти  на стойност милиони евро, но плащания за придобитото имущество не са били извършвани, въпреки че по договор окончателното разплащане е било предвидено през 2016 г. 

Изпълнението на Европейската заповед за разследване е било възложено на следовател от Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура във Варна. Законният срок за изпълнение на Европейска заповед за разследване е до 90 дни.

Пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна припомня, че Законът за европейската заповед за разследване бе приет от Народното събрание и влезе в сила на 20 февруари тази година. Новият закон урежда условията и реда за признаване и изпълнение на Европейска заповед за разследване по наказателни производства, издадена в друга държава – членка на ЕС, както и издадени в  Република България по наказателни производства и изпратени за признаване и изпълнение в друга държава – членка на ЕС.

До момента в Окръжната прокуратура във Варна са получени 7 европейски заповеди за разследване.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).