Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски храм чества 100 години, на освещаването му е присъствал цар Борис III
Автор: Екип Varna24.bg 08:26 / 27.04.2023Коментари (0)1006
©
100 години от откриването, освещаването и първата служба ще отбележи храм "Св. цар Борис – Михаил“ във Варна.

За празника църковното настоятелство при храма, НЧ "Просвета – 1927“ и район "Аспарухово“ канят всички жителите на морския град да се присъединят на 2 май 2023 г. към тържествата, организирани по повод бележитата годишнина, научи Varna24.bg.

Празникът ще започне в 9:00 ч. в храма с архиерейска света Литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, водосвет и освещаване на енорийския център "Св. мъченик Боян-Енравота“ към храм "Св. цар Борис – Михаил“. Кратък концерт ще изнесат възпитаниците на неделното училище "Св. Климент Охридски“ към енорията на храма.

В 12:00 ч. пред НЧ "Просвета – 1927“ храмовият празник ще бъде отбелязан с тържествен концерт с участието на представителния източен хор към храм "Св. Николай Чудотворец“, вокални групи и танцови състави от НЧ "Просвета – 1927“. Програмата ще продължи със стихотворения и песни, изпълнени от ученици от ОУ "Христо Ботев“ и НУ "Васил Левски“.

От 18:00 ч. в административната сграда на Район "Аспарухово“ историкът Георги Тодоров ще изнесе лекция на тема "Св. Борис Велики“.

Храм "Св. цар Борис“ във варненския квартал "Аспарухово" е построен през 1923 г. Няколко години преди това населението на тогавашния квартал "Сес севмез“ се обръща към Варненска и Великопреславска Св. Митрополия с молба да им бъде даден свещеник, който да отслужва различните треби и да откликва на духовните им потребности. На 1 януари 1921 г. за пръв титулярен духовник на новообразувалата се енория е назначен Захарий Ладински, родом от град Елена. Първата грижа на отец Захарий е да състави комитет, който да събере средства за построяване на църква. Така, след като се набавя известна сума, през месец май 1921 г. се поставят основите на бъдещия храм в кв. "Аспарухово".

Мястото за градежа на черквата е дарено от Васил Христов Хадживасилев, родом от Клисура, известен предприемач, спомогнал със средства и за направата на кея на Варненското пристанище. Храмът е довършен за две години, иконостасът е съставен и начертан саморъчно от свещеник Ладински. 

На 7 април 1923 г. на Велики четвъртък свещеник Захарий Ладински за първи път отслужва св. Василиева литургия в храм "Св. цар Борис“. Храмът е осветен от митрополит Симеон, а възрастните хора oт квартала разказват, че на тържественото богослужение е присъствал и цар Борис III.

През 1927 г. към храма се сформира братство, което развива социални и духовно-просветни дейности.

По случай 2000 г. от Рождество Христово със съдействието на Църковното настоятелство при храма и кметство "Район Аспарухово“ на входа на квартала е издигнат Кръст Господен. Там на празниците Кръстовден (14 септември) и на Неделя Кръстопоклонна се извършва литийно шествие и се отслужва водосвет и молебен за мир по целия свят и здраве на българския народ.

През 2002 г. се основава братство, а през 2004 г. и Православен център за духовно обгрижване на наркозависими "Св. мчк Боян – Енравота, княз Български“.

Днес с ревностното съдействие на свещениците, Църковното настоятелство и енориашите в храм "Св. цар Борис“ се развива активен духовен живот. Осъществяват се социални и духовно – просветни дейности: обгрижване на болните в Онкологичната болница в кв. "Аспарухово", организират се беседи и проповеди, на всяка вечерня в храма се провежда катехизис, канят се лектори и от други енории. Храм "Св. цар Борис“ се посещава от много младежи – ревностни православни християни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Съдебна реформа
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: