Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски и норвежки учени ще работят в областта на енергийната ефективност
Автор: Екип Varna24.bg 13:12 / 01.04.2011Коментари (0)1247
Реализирането на различни проекти в областта на инфраструктурата и енергийната ефективност на територията на Варненска област обсъдиха областният управител Данчо Симеонов и членове на делегацията от Норвегия, съставена от кметове и експерти на проекта "Българо-Норвежко партньорство в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници за намаляване на вредните газове в публичния сектор на Черноморските общини" на Асоциацията на Българските Черноморски Общини. Той е финансиран от Българо-Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитите на България. Целта на норвежкия проект е да подпомогне българските общини в развитието на сградния им фонд.

Областният управител Данчо Симеонов представи на гостите Варна като университетски и научен център, където се работи усилено по изследване на нанотехнологиите и приложението им за спиране на свлачищните процеси по варненското крайбрежие. "Тези изследвания се нуждаят от средства и затова бихме се радвали да намерим партньори и от Норвегия в тази област", сподели областният управител и добави, че амбициозен екип от учени работи по разработването на фотоволтанични панели с висока ефективност и приложение на нанотехнологиите.

На срещата стана ясно, че в Югоизточна Норвегия има изследователски центрове, които работят усилено в областта на фотоволтаниката и подводните течения. Областния управител Данчо Симеонов изрази готовност да помогне за осъществяването на контакти на варненските изследователи с норвежките им колеги за работа по конкретни програми в тази област. Домакин и гости обсъдиха и възможността за използване на геотермалните води в областта. В контекста на опазването на околната среда гостите споделиха, че в момента текат преговори за продължаване на грантовата схема на норвежкото правителство до 2014 г. и че това е приоритет на само за България.

Пример за енергийна ефективност скандинавците дадоха с малките и средни предприятия в областта на хранително-вкусовата промишленост, където има огромен потенциал, независимо, че се залага на развитието на нанотехнологиите.
Предложението от норвежка страна е да се подпише меморандум за съвместна дейност, възоснова на който да се подберат 5-6 от всичките 32 области в грантовата схема. При посещението си във Варна гостите от Норвегия посетиха напълно обновената пилотна сграда по проекта, която партньорите по него имат амбицията да превърнат в една от първите сгради в България според настоящите стандарти за "пасивна къща".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
1-ви юни - Ден на детето
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Ремонти във Варна
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: