Варненски лекар: Мораториумът върху новите лекарства е временна мярка

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:15 / 13.12.2017
1005
Мораториумът върху новите лекарства е временна мярка. Въпрос на време е иновативните медикаменти да поевтинеят и да станат по-достъпни. Това съобщи в сутрешния блок на тв "Черно море" зам.председателят на регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Варна д-р Атанас Константинов. Той посочи, че само 3 от най-новите генерични лекарства нямат аналози у нас. При необходимост от доставката им грижа за това ще има Министерството на здравеопазването. За всички останали нови медикаменти има аналози, които могат да се използват за лечение на българите, добави д-р Константинов.

Той припомни, че мораториумът се налага заради ограничения финансов ресурс за здравеопазването. Подобни ограничения са въвеждани и в други страни от ЕС като Румъния например. В момента Здравната каса у нас отпуска 1 млрд.лв. годишно за лекарства, което е доста повече в сравнение със средствата за доболничната помощ. Въпреки това има недостиг и той се отразява на пациентите. Мнението на д-р Константинов е, че трябва да дискутира отново въпроса за разбиване на монопола на Здравната каса. Участието на повече здравни фондове в осигуряването на българите ще реши проблемите с доставката и на най-иновативните лекарства, смята той.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е на трето място в страната по започнато строителство на но...
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).