Варненски пенсионери искат да са агенти на общината срещу заплащане

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:16 / 11.10.2012
1069
Варненски пенсионери предлагат да играят роля на информатори на общината за това на кои улици не е чистено, къде има опасни клони за рязане, дупки по улицата за запълване и аварии за ремонт. За да продължат да бъдат будното око на обществеността обаче, те искат вече да им се плаща, макар и с минимални суми. Това стана ясно от среща на председателя на общинския съвет Николай Апостолов (ГЕРБ) с представители на три пенсионерски организации. Това са Българската асоциация на пенсионерите, Съюзът на пенсионерите 2004 и Обединеният съюзна пенсионерите в България, които заявиха, че са надмогнали различията си и искат вече да поставят исканията заедно.

Освен да бъдат платени информатори на общината, възрастните хора поискаха общината да разкрие в петте района на града по една обществена кухня, в която те да се хранят на по-ниски цени. Те подчертаха, че услугата щяла да бъда от полза най-вече на самотните възрастни мъже. Схемата можело да се изпълни и с ресторанти, които са поизгубили клиентелата си в кризата, а общината да им помогне за плащането на наемите на помещенията.

И по двете идеи председателят на съвета Апостолов заяви, че са добри, но трудноизпълними. По повод контрола на хигиената в града той обясни, че общината не може да дава допълнителни пари за това, за което следи и администрацията, и самите фирми по чистотата. Относно ресторантите съветникът от ГЕРБ заяви, че общината не разполага с такива, които да дава под наем, затова и е невъзможно да се направи подобна програма за хранене с намаление. Това всъщност не е точно така, тъй като само ден по-рано в комисия на съвета бе обсъждано отдаването под наем на общинския ресторант под басейна, а социалната му функция бе изтъкната като довод да не се иска възможно най-високия наем от съдържателя му.

Пенсионерите заявиха пред Николай Апостолов, че предпочитат карти за градския транспорт дори и на значително по-висока цена, стига те да са за цялата мрежа. Те настояха и да имат човек сред съветниците от социалната комисия, с когото да могат да контактуват директно.

Източник: в. Народно дело

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).