Варненски синдикалист: Още 10 млн. лв. за култура са крайно недостатъчни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:19 / 03.12.2015
905
"На второ четене в бюджетната комисия бяха гласувани допълнително 10 милиона лева за всички музеи, библиотеки и галерии в цялата страна, което е крайно недостатъчно. Това е резултатът от нашия протест преди седмица“, заяви Весела Ангелова, председател на ОСО на КНСБ при Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна, пред радио "Фокус“. Тя посочи, че обещанието е, че тези пари ще бъдат разпределени като допълнение към трудовото възнаграждение.

"Ние не сме доволни от това, защото не сме протестирали само за заплати, а и срещу липсата на средства за обновяване на библиотечните фондове, за поддръжка, за извършване на реставрационни дейности в музеите, за съхраняване на всички онези културни ценности, с които постоянно се гордеем и много обичаме да ги разхождаме по света, но у нас никой не го е грижа при какви условия и как точно се съхраняват. Затова средства не са предвидени", посочи още Весела Ангелова. 

Тя допълни, че не знае точно по какъв начин ще бъдат разпределени тези 10 милиона лева. "Никой не знае как точно ще бъдат разпределени тези пари, но се твърди, че ще отидат основно за заплати. Това означава, че за поддръжка на сгради и на всички онези дейности, които е нужно да се реализират не се предвиждат никакви средства", добави Весела Ангелова. 

"Ако тези средства ги разпределим условно на работещите в нашата сфера, то това е някъде около 20 % повишение на заплатите. Нашите искания бяха за 25 млн. лева, като беше изчислено кое за какво трябва да отиде. 14 млн. лв. за заплати, а останалите трябваше да са за поддръжка на сгради, обновяване на фондове, за абонамент за бази данни и други ", каза Ангелова. Тя обяви, че от съсловието не са доволни от отпуснатите средства. "Въпреки това аз не знам по какъв начин ще продължи нашият протест. От Управителния съвет на КНСБ съвсем скоро ще излязат с писмо", каза още Весела Ангелова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Температури над 30 градуса до дни, вижте кога ще става за плаж
Голямо задръстване след катастрофа на входа на Варна
Министър Коритарова за ремонта на проблемния участък в Аксаково :...
Варненка: Стовари се с трясък пред очите ни!
С поне 10% вдигат заплатите по родното Черноморие 
С много слънце и топло време Варна изпраща седмицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).