Варненски специалист: Пазете децата от заболявания на опорно-двигателния апарат

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:37 / 12.09.2014
684
Децата в системата на основното образование са най-застрашени от заболявания на опорно-двигателния апарат заради тежките ученически раници. Те могат да доведат до болки на гърба и врата, преумора на мускулите, натиск върху раменете и врата, изкривяване и притискане на гръбначния стълб. Изследванията сочат, че сакът не трябва да тежи повече от 10% от теглото на ученика.

"По отношение на проблема трябва да се мисли за превенция, тъй като възстановяването на последствията за здравето е труден процес. Един от вариантите е в училищата да разполагат с нужните учебници. Така малчуганите ще носят само тетрадки и учебни пособия. Множество са родителите и близките на дечица, които ги придружават до учебната сграда именно за да не претоварват малчуганите," посочи д-р Иван Иванов, началник на ДКЦ "Св. Клементина" във Варна.

Според специалиста внимание трябва да се отдели и на правилната стойка, която да се утвърди още в ранна детска възраст. "Упражненията за заздравяване на мускулатурата, както и дихателните такива, са подходящи за най-малките. Благоприятни за правилното развитие на подрастващите са спортове като плуване, гимнастика, лека атлетика," каза още д-р Иванов.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...
Кметът Коцев обеща да се възроди един от най-важните исторически ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).