Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски студент с идея как да станем световен център за космически и бизнес туризъм
Автор: Пламена Николова 09:30 / 20.11.2018Коментари (2)4815
Както Varna24.bg информира, студент на Морско училище във Варна работи по уникални проекти, които граничат с фантастиката.

Един от тях е за изграждането на космопорт в Черно море. За проекта ви информирахме неотдавна, но той е надграден с нови идеи, според които се обследва вече терен в близост до Бяла, където евентуално да бъде реализирана мащабната идея.

Лидер на проекта за космопорта е Светослав Георгиев. Той е част от екипа, който работи в Планетариума към ВВМУ "Н.Й. Вапцаров“, където под ръководството на доц. Веселка Радева  е създадено Студентско астрономическо общество и Студентско космическо общество.

Ето и любопитни подробности от проекта, за който разказа Светослав Георгиев:

"Космическият туризъм е нов отрасъл от земната икономика, който започва да се развива с много бързи темпове. Голям брой космически агенции разработват проекти за космолети, предназначени за извеждане на космически туристи на ниска земна орбита. Космическите туристи ще имат огромното удоволствие да се почувстват  в безтегловност, да разгледат огромния светлосин глобус на нашата планета, да се порадват на безкрайната чернота на космоса и ярките звезди на черното кадифе на небето. За да се стигне до близкия космос ние предлагаме едно огромно отворено към звездите човешко око – нашият проект за космическо летище. 

Разработвайки нашият проект, ние представяме ясна концепция и визия на  за  космическо летище, което може да бъде построено в близкото бъдеще. Космическото летище може да бъде построено от различни места на нашата планета, които отговарят на определени важни критерии, Нашият проект за спейспорт е една важна следваща стъпка в овладяването на космоса. В началото на нашата работа ние си представяхме космическото летище като гнездо на една космическа птица. Символиката на излитащи от летището – гнездо космически самолети към околоземното пространство ни вдъхновяваше да го създаваме все по-красиво и функционално. С разработването на нашите идеи формата на нашето космическо летище се оформи като едно красиво широко отворено око към космоса! Ние сме уверени, че то ще представлява погледът, стремежът на човешката цивилизация към космоса и към неговата необятна красота. С това широко отворено към звездите човешко око ние искаме да дадем възможност на всеки човек отправил поглед към нощното небе да може да ги "докосне“ и да почувства звездната магия.

За да постигнем идеята за космическия поглед, ние заложихме на модерна архитектура, която да предава космическото ни посланието за звездна красота на всички космически туристи в летището. Най-важната, основната цел на спейспорта е да даде възможност на максимален брой космически туристи да направят своите космически полети на ниска земна орбита. Зоната, от която излитат космолетите е разделена на  две части – за хоризонтално излитащи космолети и за вертикално излитащи космолети. Развивайки космическото летище ще се стремим да го превърнем в световен лидер в космическият туризъм. Космическото летище ще обхваща пълната гама от възможности за космически пътувания и туризъм, така ще се привличат всички хора желаещи да опитат нещо ново, както и доказани компании от сферата на въздухоплаването и високите технологии.

От изключителна важност е космическото летище да отговаря на пакет от критерии, които ще гарантират неговата успешна експлоатация. Едни от най-важните са: да е лесно достъпно, да разполага с две метростанции и една бус станция. Транспортът е предвиден да бъде изцяло вътрешен и да се извършва от автобусни и метро линии, свързващи двете части на комплекса. Необходимите за космическите туристи почивка и развлечения ще са концентрирани в голяма хотелска част, търговски и офис площи, както и зона за развлечение и музей на космонавтиката.

Нашият спейспорт ще се превърне в своеобразен световен център на космическия бизнес и туризъм, където всички компании ще могат да показват и предлагат новите си продукти и услуги на форуми  и събития, организирани в комплекса.

Като информация за настоящият проект мога да кажа, че работим върху идеята комплексът да е разположен изцяло в България, като пистите за излитане на космолетите и площадките за изстрелване на ракетите да са изцяло разположени в морето, което до сега не е правено. Главното ни желание е да надградим миналогодишният проект, като ще запазим формата и концепция на сградите.

Новият комплекс ще бъде изграден от централна сграда с две писти за самолети, за да може да приема туристи от други страни. Предвидили сме и изграждането на мини пристанище, което да може да приеме няколко пасажерски кораба, с туристи, които имат желание да се потопят в света на космическият туризъм. Също така в комплексът е предвидено да има и: тренировъчен център за подготовката на пилоти и космонавти, медицински център за предварителни изследвания на космическите туристи, самостоятелна електроцентрала, която ще произвежда електричество без вредни емисии, за която ни помага професор от БАН, голям хотелски и търговки комплекс, експо център, самостоятелен вътрешен напълно автономен транспорт, за чието разработване също имаме консултант, доказан специалист в сферата на изкуственият интелект, както и още много други неща. Първата фаза на проекта трябва да е готова до края на годината. Във втората фаза ще бъдат направени проучвания на терен, изследване на местните ветрове, както и подробно разработване на проекта. Предвидили сме изграждане и представяне на изцяло нови съоръжения ( космолети ) за космически туризъм, които са изцяло наша разработка и ще намалят драстично цените за космически туризъм поне 10 пъти, както и тази за изстрелване на нано сателити в орбита.

За успешното развитие на космически туризъм е изключително важно наличието на хотел. Това е така, защото се очаква гостите на спейспорта да не са само хора, които имат възможност да си платят за суборбитален полет, но и такива, които искат да се интересуват от космонавтиката.  Друга основна причина е това, че всички космически туристи ще са на територията на комплекса за поне две седмици, както е описано в индивидуалния план за всеки турист.

Хотелската част в комплекса се намира в центъра за хоризонтално излитане и е с общ капацитет от 550 души. Според нашите изчисления това е оптималния брой туристи, които ще могат да бъдат обслужени по едно и също време, в рамките на две седмици. Планирано е хотела да разполага с единични стаи, двойни стаи и апартаменти. Всяка стая ще има изглед към съоръженията от спейспорта благодарение на големите панорамни прозорци. Те ще са шумоизолирани, за да не смущава шумът гостите на комплекса. Гостите на комплекса ще могат да се насладят на спа процедури, фитнес зали, закрити игрища за волейбол, тенис и голф, както и на два басейна с топла вода. На покрива на хотелската част е планирана голяма площадка за наблюдение с кафе, от където ще могат да се наблюдават полетите на космолетите.

Непосредствено до хотелската част ще се изгради голям парк, който да е отдалечен на 1500 метра от двете писти, като за неговото обезшумяване ще бъде изградена специална система за абсорбиране и отклоняване на шума от излитащите космолети. Паркът е предвиден да бъде под формата на съзвездието Андромеда, от където идва и неговото име – "Паркът на Андромеда“.

Всяка една звезда ще бъде представена като малък площад в парка – колкото е по-ярка звездата, толкова по-голям ще е площадът. В него ще бъдат изградени множество кътове за отдих и развлечение, както и изкуствено езеро. В края на парка ще се намира вътрешната за комплекса обсерватория, в която всеки един гост на спейспорта ще има възможност да наблюдава нощното небе, както с модерен 70 см. телескоп, така и с реплика на първият телескоп на Галилей, от където идва и името на обсерваторията – "Храмът на Галилей“. В партерната част на обсерваторията е предвидена композиция от експонати, която ще има за цел да запознае туриста с развитието на астрономията през вековете.

Основните търговски площи са предвидени в централната сграда ( зеницата) на центъра за хоризонтално излитане. Те ще бъдат разположени основно на първите три етажа, където различни фирми и компании ще могат да предлагат своите стоки и услуги. Търговските площи имат за цел да осигурят всяка една нужда на нашият клиент. Предвидени са магазини за сувенири, дрехи, бижута и аксесоари, техника и т.н, както и кафенета и  ресторанти.  

Офис площите са планирани в централната сграда на петия и шестия етаж, като освен класически офиси и представителства на фирми и компании от сферата на аеро-космическата индустрия, ще има и големи конферентни зали и изложбени салони за провеждане на открити презентации и форуми. Тези площи са изключително важни за комплекса, защото чрез тях и провежданите в тях конференции, презентации и открити световни форуми ще можем да превърнем нашият спейспорт в световен център за аеро-космически технологии и космически туризъм.

Предвидено е в тези помещения да бъдат и служителите от администрацията на комплекса, които ще се грижат от поддръжката на съоръженията до настаняването на туристите и планиране на полетите.

Медицинският център е планирано да бъде на третият етаж на срадата. Той ще е оборудван със зали за всякакъв вид изследвания, тестове и интервенции. В него ще работят ще работят над 100 медици, които основно ще се грижат на космолетите да не може да се качи човек, на който суборбиталният полет няма да му понесе и има опасност за неговото здраве. Освен това на всеки пилот на космолет ще му бъде правен контролен медицински преглед преди полет, за да е сигурно, че е физически здрав. Освен апаратура и помещения за изследване, в медицинският център ще има и екипи и оборудване, които да реагират при нужда. Те ще са планирани да могат да оказват първа медицинска помощ, както и по сериозни инервенции при нужда. Ако ситуацията е много сложна и медиците от медицинският център в комплекса не могат да помогнат на пострадалия, ще има възможност, чрез медицинските хеликоптери, да бъде откаран по спешност до най-близката болница.

В медицинският център е планувано да има голям отдел, който да се занимава основна с научно-изследователска работа. Основни теми на техните разработки и проучвания ще бъдат живот в космоса, космическа медицина, понасяне на радиация и т.н.

На вторият етаж е предвидено да се намира научно-изледователският отдел на спейспорта. В него инженери ще разработват или оптимизират софтуери и механизми за нуждите на аеро-космическата индустрия. Ще има помещения, където новите, тестови механизми и части да могат да се изпринтират с 3Д принтер и да се тестват както виртуално, така и реално. ", сподели Светослав.

Вижте повече във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 6
15.11.2018 »
12.11.2018 »
10.10.2018 »
08.10.2018 »
29.06.2018 »
04.04.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
На такива навремето им викаха фантазьори.Пита се...Кой плаща ? Иначе на идеи всички са способни.
Aнонимен
на 20.11.2018 г.
+1
 
 
Що няма моряци вече... Ще внасяме филипинци явно...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: