Варненски студенти с мащабна кампания срещу "ало" измамниците

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:06 / 26.02.2019
3225
Мащабна информационна кампания срещу телефонните измамници провеждат студентите от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", съвместно с областната дирекция на МВР във Варна и със съдействието на районните кметства във Варна.

През тази седмица младите доброволци на ВСУ "Черноризец Храбър" ще посетят над 20 клуба на територията на петте районни кметства на Варна и ще се срещнат с повече от 3000 възрастни хора. Студентите обясняват как се действа при получаване на злоумишлени обаждания и разясняват известните до момента сценарии на "ало" измамниците.

Вчера момчета и момичета от специалностите "Психология“, "Защита на националната сигурност“, "Право“ и "Архитектура“ на Варненския свободен университет посетиха клубове в кв. "Виница“ и  кв. "Аспарухово“. Те бяха посрещнати изключително ласкаво от възрастните хора, които ги изслушаха с голямо внимание. Почти всички пенсионери споделиха, че са получавали злоумишлени обаждания. Днес доброволческите екипи на университета  ще се срещнат с възрастните хора в район "Приморски“ и "Младост“.

През изминалата седмица студентите преминаха през специално обучение с инспектори от сектор "Охранителна полиция" при Областната дирекция на МВР – Варна, които разясниха кои са най-често срещаните механизми и сценарии на АЛО-измамниците.

Сред препоръките, които студентите предават на възрастните хора, е да прекъснат веднага телефонната връзка ако непознат им поиска пари по какъвто и да е повод  и да потърсят от друг апарат контакт с близък човек, на когото имат доверие – деца, близки, съсед, роднина, приятел, 112, полицията. Добре е роднините да напомнят на възрастните си близки непрекъснато за потенциалната опасност, да изговорят с бабите и дядовците си важни детайли, които могат да ги спасят от измама.

"Задачата ни е като млади и образовани хора да бъдем до възрастните и да ги информираме и предпазваме от евентуални опасности“, сподели Сали Светославов, студент в III курс в специалност "Защита на националната сигурност“ на Варненския свободен университет.  "Срещата с полицейските инспектори бе много полезна и с готовност ще предам на възрастни хора тази информация. През тази седмица имаме да свършим доста работа и да се срещнем с 2500-3000 пенсионери от клубове във Варна“, сподели студентът Кирил Иванов, който е в IV курс. "Разгледахме различни ситуации. Проблемът засяга всички ни – не само възрастните хора“ – каза студентката по архитектура Доротея Николаева.

Ето част от препоръките на инспекторите от сектор "Охранителна полиция", които студентите предават на възрастните хора:

- Да не разказват на непознати нищо за себе си. Да не дават лични данни за себе си и семейството си – имена, адрес, телефонен номер.

- Да се уверят, че са затворили телефона, преди да сигнализират на 112 или полицията, или да звъннат от друг апарат. Много често връзката още не е прекъснала и докато възрастният човек си мисли, че звъни в полицията, ало-измамникът с променен глас играе ролята на полицай.

-  Да запомнят, че в домовете си са в безопасност.

-  Да помнят, че никоя институция не изисква пари по телефона, особено дадени под пейка, под кола или хвърлени през прозореца.

-  Да знаят, че повече от 10 години полицията в България е девоенизирана и в редовете й няма чинове (старшина, майор, полковник, за каквито се представят "ало" измамниците).

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...
Варна се обогати с нова икона
Тротинетки се движат опасно по пътното платно във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).