Варненски съдия опитал да избави приятел от дело за забравен автомат

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:12 / 11.04.2017
1657
Окръжен съдия опитал да избави приятел от дело за забравен автомат, след като го съветвал да каже пред разследващите, че пренебрегнал оръжието заради кучето си. Това пише в обвинителния акт на спецзвеното "Антикорупция" при Софийската градска прокуратура срещу Светлозар Георгиев от районния съд във Варна.

Магистратът е обвинен, че накарал прокурорка да прекрати дело срещу приятеля му Николай Добрев. Той е бивш полицай, следял за реда в Слънчев бряг. Процесът срещу Георгиев започва във вторник в Софийския градски съд.

Към 22 ч на 15 септември м.г. Добрев спира колата си "Лада Нива" на ул. "Сан Стефано" във Варна пред дома си. Със себе си носи в калъф ловен автомат "АТА-Армс". Слиза от колата и зарязва оръжието на тавана на ладата, тъй като започва да разтоварва багаж. След което се прибира. 7 часа по-късно се сеща за автомата, но когато отива до колата, оръжието вече го няма.

Междувременно към 23 ч на 15 септември покрай ладата на Добрев минава мъж на име Емил Енчев. Той забелязва калъфа с пушката и го прибира. Призори тръгва да предаде оръжието в полицията.

Добрев подава сигнал в МВР за изчезналия му автомат също сутринта. След разпита си той се чува 3 пъти по телефона със съдията и му разказва за случая.

След ден Добрев обяснява на магистрата, че полицай Иво Костов е поел разследването. Разбират, че прокурор по делото е Здравка Задгорска, с която Георгиев се познавал от 1993 г.

"Не знаеш каква беля на главата си слагаме. Сега ще почнат да ти звънят!", уверява Костов Задгорска, след като чете постановлението, с което Добрев ще бъде привлечен като обвиняем. Мъжът е обвинен за това, че е оставил без надзор оръжието си, за което го грозят до 5 г. затвор и глоба до 3 хил. лв. Прокурорката пита кой ще я търси, но Костов отвръща: "Ще видиш."

"Кажи, че като си отворил багажника, кучето е побягнало и ти си се е разсеял. Кажи, че буквално онзи те е издебнал и ти е откраднал пушката", казва съдията, който дава по телефона съветите на Добрев. Разговорите са записани със СРС.

Георгиев кани Задгорска 4 пъти на кафе в рамките на 15 дни между ноември и декември, но тя отказва. След като разследването срещу Добрев приключва на 2 декември, прокурорката се среща с Георгиев в кабинета му в Съдебната палата във Варна. Той е директен: "Мисля, че от човешка гледна точка е за помагане, чл. 9 си е отвсякъде. Ти ще си прецениш вече", казва съдията (б.а. - чл. 9, ал. 2 от Наказателния кодекс казва, че не е престъпление деяние, което, макар и да има белезите на престъпление, не е общественоопасно). 4 дни след разговора Задгорска изготвя обвинителния акт срещу Добрев. Съдът глобява Добрев с 1000 лв.

Преди да бъде обвинен, съдия Георгиев разглеждаше делото за рекет и побой срещу бизнесмена и лидер на "Воля" Веселин Марешки във Варненския районен съд.

В понеделник Георгиев не отговаряше на телефона си.

Източник: 24 часа


Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
27.03.2017 Обвиненият варненски съдия се отказа от делата си
20.03.2017 Предадоха на съд варненския съдия, обвинен в престъпление против
правосъдието
17.03.2017 Обвиненият съдия се намесил в дело за забравен автомат върху автомобил
16.03.2017 Обвиненият съдия излезе в отпуск, делата му се отлагат
16.03.2017 Скандално! Варненски съдия опита да покрие престъпник, прокурор го издаде!
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).