Варненските младежи от "Пътуваща пекарна" във възторг от Чудната градина

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:30 / 18.08.2022
3499
Младежите от "Пътуваща пекарна" продължават своите чудни приключения, научи Varna24.bg. Третата уникална дестинация, до която Фондация "Радост за нашите деца" заведе групата с финансовата подкрепа на Фонд "Социална закрила", бе Чудната градина в Добрич.

"Стартирахме идеята за социално предприятие, в което да работят младежи с интелектуални затруднения още през 2017 година. За тях винаги е било трудно или почти невъзможно да упражняват изконното си право на труд. Започнахме с фондонабиране, в което нямахме никакъв опит. През 2018 имахме два малки обучителни проекта, като обхванахме - общо 30 младежи. Подготвяме кратки интерактивни занимания с практична насоченост.

По забавен и подходящ за тях начин, те получиха знания за отглеждането на цветен разсад и зеленчуци, както и по теми като трудов договор, работно време, длъжностна характеристика, трудова дисциплина. Паралелно с това те на практика придобиха умения за отглеждане на цветен разсад. На покрива на социалните заведения - Защитени жилища и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, отгледахме 8000 кофички (около 2 000 уморихме) с 10 различни вида летни цветя, закупени от средствата, които събрахме. Успяхме да продадем по интернет, на място и чрез доставки в цялата страна почти 6 000 цветя. Голяма част и подарихме. От цветята реализирахме печалба. 

Паралелно с това започнахме подготовка на терен от 4 дка, даден ни безвъзмездно за 10 години с решение на Общински съвет Добрич. Парцелът се оказа своеобразно бунище, прикрито под буйна растителност. Окосихме, изсякохме израсляците и дърветата, изхвърлихме тонове боклук. С много усилия и помощ от местния бизнес успяхме да заравним терена, като правихме и обратен насип, засипвайки с тонове пръст огромни петметрови дерета. Оградихме мястото и поставихме в градината нашите първи придобивки-малка барака и първата ни оранжерия. До края на 2019 за всичко направено инвестирахме само наши средства- от реализираната макар и малка печалба, спечелените награди и едно дарение. 

През октомври и ноември, февруари и март в градината работиха почасово 10 момичета с интелектуални затруднения- като им плащахме с пари от малък проект, финансиран от БФЖ. Работейки подкрепено, те укрепиха пода на бараката, опънаха телената ограда, подравниха терена за оранжерията, разчистваха градината от камъни и боклуци. Цялата оранжерия от 200 кв.м. беше засята с лук и чесън, а градината - с 20 овощни дръвчета. От 1 април назначихме първите 9 младежи с увреждани, а на 1 юни останалите 13 души. От тях 16 са интелектуални затруднения, останалите с други физически увреждания. Наети са по две програми на Агенцията по заетостта за период от 24 месеца,на обща стойност 290 892лв. Общо 10 души са на 4 часов работен ден, останалите 12 са на 8 часа.

През пролетта вдигнахме втора и трета оранжерия, които си купихме сами. Прехвърлихме ръчно тонове пръст и оборска тор, за да направим лехи за зеленчуците. Купихме си и капковото напояване за оранжериите. Подготвихме терена в задния двор за сеитба. В дъното засяхме още 29 дръвчета. Отгледахме и продадохме 13 000 бр. разсади на 25 вида летни цветя ( 3068.00лв), като 2 500- с разсад от семена, произведен от нас Напълнихме оранжериите с 1340 корена розови и червени домати, 500 корена краставици, 340 корена тиквички- само професионални сортове.домати. Край оградите засяхме декоративни тиквички. В задния двор след монтиране на поливна система, засадихме 900 корена зеле.

С кампания за събиране на средства си купихме малък рециклиран трактор, който ни помага в множество дейности, продължаваме амбициозно напред", споделиха домакините. 

В социалното предприятие работят 22 младежи с увреждания в България, което го прави уникално. Повечето от тях са останали чужди за своите семейства - изоставени от родителите си в държавни домове.

Както медията ни информира, първата спирка на младежите от "Пътуващата пекарна" бе HotFarm в село Страшимирово край Варна. След това "Пътуващата пекарна" се завърна с прекрасни впечатления и обогатени знания от Фермата за Трюфели. Следващата спирка за младежите от Фондация "Радост за нашите деца" е язовира на село Николаевка, който се намира на около 30 км от град Варна.

Varna24.bg е медиен партньор по проекта "Пътуваща пекарна".

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (17):
12.10.2022 Експерт: Всеки родител може да се обърне към Карин Дом при най-малки притеснения за развитието на детето си!
07.10.2022 Сега е моментът! Гласувайте за варненската фондация "Радост за нашите деца" в "Промяната"!
03.10.2022 Архитектите на новия Карин дом: Целяхме да създадем място, където децата да се чувстват у дома си!
03.10.2022 Ивайло Кръстев, Фонд "Социална закрила" към МТ: Хората с увреждания не са прокажени, нито заразно болни! Щастлив съм, когато успеем да им помогнем!
02.10.2022 Ново изследване на УНИЦЕФ хвърля светлина върху нагласите към децата с увреждания в България
01.10.2022 Лъчезар Шойков: Сестра ми е с множество увреждания, това беляза съдбата на цялото ни семейство!
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).