Варненските пожарникари и полицаи излизат на протест, искат адекватно заплащане

Автор: Пламена Николова
Коментари (10)
13:08 / 14.02.2022
4474
Пожарникари и полицаи излизат на национален протест. Във Варна служителите от системата на МВР ще протестират на 16 февруари, сряда, съобщи за Varna24.bg Ивайло Янчев, председател на Синдикално дружество 32 към Синдикалната федерация на служителите в МВР и действащ пожарникар във Варна.

"Започваме регионални протести на 16 февруари, като в 18.30 часа ще излезем пред централната служба на пожарната във Варна. Искаме увеличение до 20% на работната заплата. За съжаление всички увеличения на нашите възнаграждения са съпроводени с протест. 

Ще протестираме срещу реформата "на парче", която за пореден път се извършва в МВР. Беше обещано от коалиционните партньори, че ще бъде изготвен 6-месечен анализ, заедно със синдикатите и тогава ще има структурни промени. Същевременно, изненадващо за нас, решиха да правят реформи, при които да вадят пожарната от МВР, коментира Ивайло Янчев.

Стана ясно, че новоназначен пожарникар получава 1100 лв. основна заплата, като с добавките може да достигне до 1250 лв. 

"Това е служител, подготвян в академията на МВР, който трябва да спасява животи и рискува своя живот. За пореден път се доближаваме до минималната работна заплата за страната. От дълги години настояваме също за пожарната да се увеличат хората на терен, специален закон, който да обърне пирамидата и да са повече действащите пожарникари. Искаме закон, който да намали администрацията и да е закон, който да не може да бъде ремонтиран от правителство. Искаме да има конкретни цели за изпълнение, по-добро обезпечаване с техника и лични предпазни средства. От това има нужда пожарната към момента. До този момент няма нищо, което да е взето като конструктивно решение в полза на служителите в МВР", каза още Ивайло Янчев. 

По информация на синдикалния лидер, в България работещи в структурата на дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" са около 8600 човека. Хората, които извършват пряката пожарогасителна и спасителна дейност реално са около 4000. Останалите служители не извършват спасителна дейност. 

"Главната дирекция се напълни със служители, отдели и сектори, които нямат пряко участие в спасителна дейност на терен. От много време задаваме въпроса какво точно правят тези хора. В същото време градовете се увеличават, промишлеността се увеличава, а хора на терен, които да ги обслужват стават все по-малко.

За справка, около 80-те години, ГД "Пожарна безопасност" в София е наброявала администрация от 40 души, днес броят им е между 400 и 500 души чиновници.

Освен това от много години искаме класификатор на длъжностите, защото изпадаме в парадокс началник на екип да получава между 15-20 лева повече от редовия пожарникар или полицай. Според класификатора всяка длъжност според ангажиментите и отговорността трябва да има адекватно заплащане", допълни още Ивайло Янчев.

Виж коментарите (10)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).