Варненските съдебни медици подготвят протест

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:55 / 28.07.2015
1136
Съдебните медици във Варна подготвят протестни действия. Основната причина е, че съдебните медици имат неполучени от миналата година пари за експертизи, заяви д-р Вилиян Доков пред "Фокус“. Сумите трябва да се изплащат до два месеца след всяка експертиза, но от МВР не са превели парите, въпреки сигнала до министър Румяна Бъчварова

Д-р Вилиян Доков разясни, че основният проблем е нефинансиране на системата на експертната работа. "Става въпрос за изграждане на съвременни лаборатории за ДНК анализ, за химични анализи и хистологични лаборатории", уточни д-р Доков.

Специалистът подчерта, че по-качествените експертизи, от своя страна влияят върху качеството на съдебното производство. Д-р Вилиян Доков коментира, че проблемът датира от години и с времето се задълбочава. В системата не постъпват нови специалисти. В развитие на проблема, повече от шест месеца не е изплащана експертната работа на съдебните медици в цялата страна. 

Освен това, в системата работят експерти от сферата на икономиката и инженерните специалности, някои от които не са получавали с години заплащане. Работещите в съдебната медицина настояват за изплащане на вече утвърдените суми. 

Ще бъдат предприети по-скоро символични мерки на протест, които ще се изразяват в отказ за изготвяне на експертизи по писмени данни, защото те търпят отлагане. Целта е, работещите в системата на съдебната медицина да бъдат чути и да се вземат мерки за разрешаване на проблема.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Температури над 30 градуса до дни, вижте кога ще става за плаж
Голямо задръстване след катастрофа на входа на Варна
Министър Коритарова за ремонта на проблемния участък в Аксаково :...
Варненка: Стовари се с трясък пред очите ни!
С поне 10% вдигат заплатите по родното Черноморие 
С много слънце и топло време Варна изпраща седмицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).