Варненският ММФ "Откритие" стана на 30 години! Спомен за началото споделят чаровниците от дует "Мания"

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
18:39 / 22.05.2022
1798
Варненският  ММФ "Откритие" навърши тази година 30 години от своето създаване.

Международният музикален фестивал "Откритие" е основан през 1991 г. по инициатива на Доно Цветков и ръководеното от него продуцентско студио "Да". Първото му издание е 2 януари 1992 г.  Започва като конкурс за млади български таланти, международно участие има от 1994 г., а от 1998 г. се провежда и международен конкурс за изпълнители.

Морската столица на България Варна открива най-добрите изгряващи таланти в поп, рок и денс музиката от пет континента в двата паралелни конкурса за най-добра песен на млад композитор и за млад изпълнител.

До 1997 година фестивалът включва промоции на музикални проекти, театрални спектакли, книги и национален конкурс за попизпълнители. От 1998 г. се провежда и международен конкурс за поп изпълнители, а от 1999 година включва и международен конкурс за популярна песен.

Традиция на “Откритие" от самото му начало е да има сериозна съпътстваща програма. Теоритици и критици като Костадин Костадиновски, композиторите Раде Радивоевич и Селми Андак , проф. д-р Розмари Стателова са представяли своите трудове и виждания за развитието на съвременната музика. В рамките на фестивала са се състояли много промоции на нови български поп- и рок албуми и музикални издания, представяни са театрални постановки и фотоизложби. Така се осигурява допълнителна информация особено полезна за младите участници в “Откритие". 

Първоначално се провежда във варненския Фестивален и конгресен център, а от 1998 година – в Държавен драматичен театър "Ст. Бъчваров".

Ето какво споделят за участието си във фестивала преди години чаровниците от дует "Мания". Интервюто е част от проекта "Откритията на "Откритие", който се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура"":

- С какво ви впечатли фестивалът “Откритие" тогава?



-
С перфектната организация, невероятно оформената сцена и огромното международно участие.

- Най-ярък спомен от "Откритие"?

-Когато се явихме за първи път и когато спечелихме специалната награда на публиката. Тогава дойде интерес от чуждестранни продуценти, които останаха много впечатлени от нашето участие и проявиха интерес да направим съвместен проект с изпълнители от Лондон.

- Повлия ли фестивалът върху вашите преценки за международната поп-рок музикална сцена?

- Ние сме участвали на редица международни фестивали и събития, но всеки от  тях има свой облик и атмосфера. Смятаме че "Откритие“ е един фестивал с традиции, който можем да назовем "перла в короната“ на България и по-специално в родния ни шоу-бизнес. Това е музикално събитие, което дава шанс на младите хора не само да бъдат забелязани, но и да обменят опит със свои колеги от различни държави и да създадат много нови запознанства и контакти в музикалния бизнес.

- От позицията на Вашата кариера и на професионалния опит с какво “Откритие" е по-различен от други подобни прояви в България?



- За нас "Откритие“ е различен от всички останали фестивали в България не само със своите традиции, опит и атмосфера, но и със своето огромно международно присъствие.

- Общували ли сте с открития от "Откритие" като изпълнители, автори, мениджъри, гости и след участието си във феста?

- Да, много често. Поддържаме връзка с доста от колегите ни, мениджъри, автори също. Благодарение на "Откритие" записахме четири песни по музика на композитора Доно Цветков, който е и директор на фестивала – "Ако дал си надежда“, "Бяла приказка“, "Кокиче“, "Подарък“. С "Ако дал си надежда“ започва учебникът по музика за 7-ми клас на издателство Анубис, а песента "Подарък“, съвместен проект с Братя Аргирови, оглави челните места в музикалните класации.

- Участието Ви във фестивала полезно ли беше за вашето творческо развитие?

-Беше много важно за нас, не само заради самото участие в него, но и заради контактите и запознанствата, които създадохме по време на самия фестивал.

- Какво се промени в световната поп музикална сцена през последните години и как  музикални проекти като "Откритие" биха оцелели?

- През последните години нямахме шанс да бъдем близо едни до други и да работим като музиканти и изпълнители както и да се провеждат музикални събития, затова много конкурси се провеждаха в онлайн платформи или се случваха различни международни колаборации. Ние участвахме в такава по време на пандемията и това беше казахстанския проект "Туран Жер“, в който участваха 14 държави и ние представихме България. Фестивалът "Откритие“ продължи да съществува, благодарение на неговите лауреати – изпълнителите и най-важното, благодарение на самия директор на фестивала – Доно Цветков.

- Какви препоръки бихте отправили към организаторите на фестивала?

-Не бихме отправили специални препоръки, защото всичко винаги е на много високо ниво и директорът на фестивала съумява всеки път да ни изненада с декор, осветление, сцена и перфектна организация.

- Какви са Вашите пожелания към бъдещите участници във фестивала?

-Да продължават да участват на голямата сцената на фестивала "Откритие“, защото не само могат да спечелят голямата награда със своя талант, но и да бъдат забелязани от много влиятелни личности, композитори и музиканти, представители не само на родната, но и световна сцена. Желаем им успех и много светлина по-пътя!


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).