Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненският апелативен съд потвърди ареста на литовеца, обвинен за тежки престъпления в родината си
Автор: Екип Varna24.bg 14:40 / 15.09.2009Коментари (0)618
© Varna24.bg
Апелативният съд във Варна потвърди ареста на литовеца Хенрикас Дактарас, заподозрян за извършване на тежки умишлени престъпления в родината си- убийства, изнудвания, грабежи и участие във въоръжена престъпна група. Въззивният съд потвърди като правилно и законосъобразно определението на Варненския окръжен съд от миналия вторник, с което 51 годишния чужденец бе задържан под стража на основание ЕЗА, издадена на 2 септември тази година от Генералната прокуратура на Република Литва,  въз основа на определение на Първи окръжен съд на Вилнюс.

Компетентните власти настояват за задържането и екстрадицията на Дактарас, за да бъде разследван за извършването на тежки умишлени престъпления в периода 1993 - 1994 година.  Литовецът е заподозрян, че е ръководил въоръжена престъпна група "Дактарай", действала както на територията на родния му град Каунас, така и в други европейски държави. Дактарас ще бъде разследван за 13 престъпления - убийства, покушения, заграбване на имущество, грабежи, кражби на оръжие, изнудване, извършени в съучастие с множество други лица чрез насилие, мъчения и с особена жестокост.

За да потвърди най-тежката процесуална мярка за принуда и апелативната инстанция се съобрази с обстоятелството, че тежките престъпления, в които Дактарас е заподозрян са наказуеми както по литовските, така и по българските закони, в това число и с най-тежкото наказание - лишаване от свобода до 20 години или "доживотен затвор".  ЕЗА, която съдържа всички реквизити, посочени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Самоличността на литовеца е установена по безспорен начин, в това число и с дактилоскопна експертиза.

Въззивният съд остави без уважение молбата на защитата на Дактарас да бъдат изготвени две медицински експертизи, които да установят здравословния статус на литовеца. Според адвоката, Дактарас е правил опит за самоубийство след задържането си от полицията в началото на м. септември и психологична експертиза трябва да установи дали чужденецът е вменяем.

Пресслужбата на съда уточнява, че утре изтича срокът, в който литовецът може да обжалва решението на Варненския окръжен съд от петък, миналата седмица, с което се допуска екстрадицията на Дактарас.




Още по темата: общо новини по темата: 10
18.03.2010 »
11.11.2009 »
09.10.2009 »
06.10.2009 »
24.09.2009 »
16.09.2009 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Лято 2024
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: