Варненският халколитен некропол тъне в забрава

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:53 / 27.08.2018
2142
Варненският халколитен некропол тъне в забрава. Мястото е паметник на културата с национално значение, но от дълги години е оставено на произвола на съдбата.

Намиращ се в западната промишлена зона на Варна, некрополът е трудно достъпен и почти неоткриваем. Намираме го благодарение на дядо Нейко, който от четвърт век работи наблизо. 

"Догодина хептен няма да го видиш. Щото тука нагоре нали виждаш – това до постройката бяха разкопки", казва Нейко. 

 

През 70-те години тук са разкрити 294 древни гроба от петото хилядолетие пр. Хр. В част от тях са намерени близо 3000 златни предмети с общо тегло над 6 кг, които и до днес са световна сензация. Дядо Нейко разказва, че всяка година стотици туристи идват да го търсят и си заминават разочаровани. Насам ги насочва навигацията на Гугъл, в която е отбелязан прочутият некропол. 

До 2012 г. некрополът е частна собственост. След това става държавен, а Министерството на културата го прехвърля на общината, откъдето пък го дават за управление на Археологическия музей.

"46 години не се намери институция в България, нито общинска, нито държавна, нито някаква друга, която да направи минималното", коментира Димитър Дичев от Варненската туристическа камара.

Смята се, че за превръщане на мястото в туристически обект са нужни около 1 млн. лева.

Източник: bTV

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).