Варненският окръжен съд отваря врати за гости днес

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:44 / 16.04.2018
1963
Днес,  16-ти април Деня на Търновската конституция и празник на юриста, е обявен за Ден на отворените врати във Варненски окръжен съд и Варненска окръжна прокуратура, инициатива, която се провежда традиционно всяка година. По този повод за пореден път съдии и прокурори ще се срещнат с млади хора – ученици и студенти в сградата на ВОС.

Подробна програма може да намерите в прикачения файл, като официалната част е предвидена за 10:30ч. във фоайето на ет. 2 в сградата на ВОС (пл. Независимост 2).

Наши гости ще бъдат студенти от специалност "Съдебна администрация“ от Икономически университет – Варна. През цялата учебна година, ВОС е партньор на висшето учебно заведение, с което заедно реализират образователния проект "Младите и правосъдието“. В рамките на този проект двете институции успешно доказаха, че съчетаването на академичното образование и юридическата практика могат да повишат правната култура на бъдещите икономисти, а получените знания да им бъдат полезни, както в професионалната, така и в житейската реализация. 

В  Деня на отворените врати ще се проведе симулиран граждански процес с ученици от 10 клас от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" с участието на съдиите Диана Стоянова и Ивелина Владова. Магистрати от Окръжен съд – Варна вече се срещаха с деца от това училище в техни часове в рамките на националната образователна програма на ВСС "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, в която гимназията е партньор на съда. Сега предстои и четвърта група тийнейджъри да влязат за първи път в съдебна зала и да се запознаят отблизо с работата на съда.

По-късно през деня ще гостуват и ученици от 9 клас от Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов"- Варна, които ще проведат ролева игра на тема "Съд за Антигона“ - открит урок по предметите БЕЛ и Психология, след която ще участват в дискусия с магистрати от ВОС и ВОП на тема "Съдeбната власт в миналото и днес“. Посещението на ПГСД "Н. Хайтов“ е част от образователния проект "Час по правосъдие“, реализиран съвместно от Окръжен съд, Районен съд и Регионалното управление по образованието – Варна.

 

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).