Варненско семейство мина през ада след сбъркани лабораторни резултати на детето им

Автор: Пламена Николова
Коментари (12)
15:41 / 26.03.2019
31568
Варненско семейство мина през ада, след като резултатите от направени лабораторни изследвания за витамин В12 показват драстично завишени стойности, а това е признак за онкологичен проблем.

Докато разберат, че става въпрос за грешка, Теодора Костова и Радимир Радев изживяват невъобразим ужас. По едно щастливо стечение на обстоятелствата 5-годишният им син се е разминал с болезнени и травмиращи процедури, а родителите са имали време да направят нови изследвания, които да установят, че детето е здраво и няма повод за притеснение. Младите хора са твърдо решени да потърсят отговорност по съдебен ред от лабораторията, след като дори  проверка на РЗИ Варна по случая не е могла да установи какви са причините за грешката.

Varna24.bg направи многократни опити да се свърже с управителя на лабораторията на телефон, предоставен от клон във Варна, но мобилен оператор съобщаваше, че телефонният номер е грешен или непълен. 

Ето какво споделиха за Varna24.bg родителитес желанието да предпазят други семейства от кошмарното изживяване:

"Детенцето ни започна да качва рязко килограми и се посъветвахме с нашата педиатъра какво бихме могли да направим, за да разберем дали е някакъв бум на растежа или нещо друго се случва. Така стигнахме до решението да пуснем изследвания за витамин Д, защото когато този витамин липсва се качват килограми. Отидохме в най-близката лаборатория до нас, това е Лина, там е много чисто, персоналът е приветлив и пуснахме изследвания, но там ми казаха, че мога да се възползвам от пакетна услуга и да пуснем и за витамин В12. Казах, че за мен е безразлично, че нямам съмнения за липса на този витамин. Това изследване не се поемаше от Здравна каса, аз си заплатих за него. В същия ден проверих онлайн резултатите и виждам, че витамин Д не е готов, но витамин В12 е готов като резултатът и е много над нормата.

Първо не се притесних, защото не знаех за какво става въпрос. Обадих се на педиатърката ни и тя заяви, че без да иска да ни плаши, трябва да се обърнем към хематолог, защото при такова завишение на витамин В12 се налага такава консултация. Същия ден намерихме детски хематолог, с който искахме да насрочим час. За щастие специалистът не беше в България, защото ако беше тук щяха да ни приемат в детска хематология и разбирате какво следва оттам-нататък. С хематолога държахме връзка няколко дни, той също беше притеснен. На следващия ден с някакво майчинско чувство отварям отново резултатите на лабораторията, витамин Д още не е готов, витамин В12 си стои завишен. Решавам да звънна в лабораторията майка, за да ми дадат обяснение дали не става въпрос за грешка. Питам защо се бави резултатът за витамин Д и те казват-ами имаме проблем. След 5 минути проверявам и резултатът беше премахнат. Пак се обадих да питам какво се случва. Започнаха да увъртат, да искат да отида пак за нови изследвания. Реших да заведа детето в друга лаборатория, но отворих отново да погледна и гледам - резултатите в норма. Този път съвсем се обърках. Малко по-късно ми се обади лекар от лабораторията, за да ни покани да изследваме безплатно детето, но аз отказах. Защото смятам, че трябва да носят отговорност за това, което публикуват на сайта си и да променят резултатите постоянно и да минаваме ние през този ужас. Повече никой не ни потърси.

Новите изследвания се оказаха в норма. Обадих се в Министерство на здравеопазването, оттам ме посъветваха да подам жалба в РЗИ. От там получих след месец отговор, че са извършили проверка, но не могат да разберат какво се случва, нямало нужната документация, предоставена от лабораторията. След като стана известен този случай ме потърсиха много хора, на които са объркани резултатите в тази лаборатория и че лекари ги съветват да не ходят там. До момента никой не ме потърсил да се извини и да ми обясни какво се е случило. Мисля си, че когато става въпрос за дете, а не за домашен любимец такова отношение е недопустимо. Затова сме решени да потърсим отговорност по съдебен ред. Защото ако бяхме постъпили в детска хематология, за да ни правят ломбална пункция, това щеше да бъде истински ужас за детето и за нас.  От МЗ са много любезни, два пъти подавам сигнал на горещата линия, но още нямам отговор, предполагам, че от там очакват от РЗИ-Варна да решат случая", коментира Теодора Костова. 

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (12)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).