Вдъхновените от Рембранд офорти от програмата "Гледай, рисувай и учи!" вече в изложба

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
08:52 / 28.04.2022
1069
Бивши и настоящи ученици от
НУИ "Д.Христов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, която представи през март колекция от факсимилета на 100 офорта на Рембранд, вече показва втория етап от новата си образователна програма. В първия етап ученици и възрастни рисуваха под грижите на музеен педагог, изучавайки майсторството на Рембранд. Сега пред публиката ще застане творческата продукция на техните занимания, съобщи Нина Локмаджиева.

Под ръководството на преподавателя по графика Георги Кенаров учениците от 9, 10 и 11 клас специалност изобразително изкуство на НУИ “Добри Христов" усвояваха тънкостите на рисунъка на великия нидерландец. Дни преди изложбата те са в графичния кабинет на училището и довършват последните отпечатъци на своите офорти. Дирекция “Култура и духовно развитие" на Община Варна е помогнала за закупуване на материалите за печат на техните творби.

“Това, което исках да предам на учениците като знание в този обучителен процес - споделя Георги Кенаров, - е да не копират напълно Рембранд, а да изразяват и себе си, да следват неговата идея, да откраднат експресивността, която влага в своите рисунки, да се опитат да работят с неговата лекота. Вече втора седмица печатаме офортите с голям ентусиазъм от страна на учениците. Техниката ги спечели, тя не е лесна, но е завладяваща и се получиха някои доста добри неща. При това не бива да забравяме, че по време на пандемията имаше лек застой в училищната работа с метални техники, а и сега изведнъж интересът на младите ни таланти избуя взривно - всички сме плътно в ателието по графика, омазани до лакти, но щастливи.

Учениците предпочетоха да прерисуват предимно пейзажите на Рембранд, сред тях са популярният пейзаж с мелницата, двете дървета, дънерът с котка, има и две фигурални композиции, а едно от децата се вдъхнови и направи котка в негов стил. Всички дадоха по нещо от себе си, въпреки че са рисували едни и същи неща, като са използвали неговите офорти, няма две еднакви работи. Всеки е вложил своята енергия към великите уроци на Рембранд. 20-те най-добри ще изберем офорта и ще покажем в Градската галерия. Надявям се всеки, който ги види, да оцени, че сме свършили немалко работа."

Партньори в проекта са НУИ "Добри Христов“, НЧ "Просвета“- 1927, Отдел “Изкуство" на РБ "Пенчо Славейков“. Проектът се реализира с подкрепата на Община Варна.

Откриването на изложбата е на 29 април от 17:00.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).