Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вейповете най-модерни сред психовеществата при младите във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:20 / 23.06.2023Коментари (0)678
©
Вейповете са най-модерни сред младите във Варна. Това стана ясно от заседание на Общинския съвет по наркотичните вещества в морския град, на което бе представена актуална информация за наблюдаваните тенденции през 2022г., свързани с разпространението и употребата на наркотични вещества, съобщи репортер на Varna24.bg.

Вейповете изглеждат на пръв поглед безобидни, но не е ясен размера на риска, който представляват те. Освен никотина и неизвестните химикали, рискът от добавяне на забранени вещества към сместа е висок. Това е тетрахидроканабинол, който се съдържа във вейповете в доста високи и концентрирани дози. А той е естествена съставка и основното психоактивно вещество в канабиса.

През миналата година, стана ясно на заседанието, организирано от дирекция "Превенции" в Община Варна, са установени 280 случая на остри интоксикации, свързани с употреба на наркотични вещества, от които 22 при деца (8% от всичките случаи през годината). От тях 12 случая са на комбинирана употреба на наркотици от различен клас. По разпределение по пол - случаите са 9 момичета и 13 момчета, а при възрастова рамка - да 14 години - 1 случай, а останалите от 15 до 17 години.

През 2022 година са установени 714 случая на остри интоксикации, свързани с употреба на алкохол, от които 58 при деца.

През 2022 година 107 пациенти са хоспитализирани по повод психични/поведенчески разтройства, съобщи д-р Борислав Станчев от дирекция "Превенции".

Той допълни, че се наблюдава връщане до предковидното състояние при приемането на наркотични вещества. На първо място е приема на марихуана, следвана от метамфетамини и синтетична дрога.

Интересното е, че се показва възрастовата рамка на лицата, които прибягват до приема на наркотици. Д преди години средната възраст бе 23, а през миналата година - 40 години.

Не се забелязва и отчита райониране при приема на наркотични вещества във Варна, допълни още д-р Станчев. Той обясни, че най-често хората, особено подрастващите, прибягват до дрога, заради липса на ценности и самота.

25 процента са младите, които са вземали райски газ през последните 6 месеца във Варна. Там проблемът е в количеството - 5 патрона влияят на психиката, както и в това, че първо се приема наркотик, а след това се допълва с райски газ. Сам по себе си райския газ не е наркотик, обясни специалистът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: