Веселин Данов: Ако бях прокурор, много общински съветници щяха да са в затвора

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
11:39 / 21.03.2012
7037
"Ако аз съм прокурор, малко от общинските съветници през този мандат ще останат неарестувани". Това мнение изрази във варненския ефир на Дарик бившият общински съветник и ексзатворник Веселин Данов, който беше осъден на три години затвор за ръководене на престъпна група, пране на пари, трафик на хора и изнудване. За пореден път той отрече четирите обвинения, въпреки че се призна за виновен пред прокуратурата, и обясни, че е сключил споразумение, за да избегне съдбата на другия задържан бивш общинар Иван Славков, който все още е в ареста. По думите на Данов двамата с експрезидента на ФК "Спартак" се познавали бегло, макар че през 90-те Славков му бил охрана заедно с друг от обвиняемите по мегадознанието Веселин Жеков.

По повод на твърдението му от затвора, че е бил вербуван от Алексей Петров, Веселин Данов обясни, че на седмия ден от задържането му неговата съпруга получила уверението на Трактора, че мъжът й ще бъде освободен до дни. "Предай му да се държи. Ще излезе като герой и да се готви за избори", били думите на Петров. Данов разкри, че се познава с него от 98-ма година, след което двамата имали общ застрахователен бизнес. "В последствие имахме разговор, на който той не ме е вербувал, а ме помоли да внедря един агент и да му го пратя при него като пое няколко ангажимента. Синът ми, който е юрист и караше стаж в Окръжен съд Варна като съдия - стажант, да го назначи на работа в ДАНС. Второ - този човек, който аз му пращам, да бъде негов личен агент на ДАНС във Варна. И третият ангажимент - да назначи за заместник-началник на ДАНС един човек, който пак аз му препоръчам", разказа бившият варненски общинар.

Данов коментира още, че би завел иск срещу държавата в Страсбург, ако не спечели у нас делото срещу запора и конфискацията на имуществото му. Според него тя го кара да влезе в ролята на престъпник, след като не му дава възможност да плаща данъците си и да покрие хонорара на адвоката си - разходи, възлизащи на 270 000лв. Искът на комисията е за около 8 млн.лв. - 5млн. от Веселин Данов и почти 3млн. от сина му Христо Данов. Всички имоти и банкови сметки на Данови са под възбрана, оплака се бившият общинар.

"В момента се издържам от наеми на реституирани имоти в Пловдив, от които притежавам една десета. Заради престоя си в ареста получих образувания на щитовидната жлеза. С две думи съм се пенсионирал, пия по една шепа лекарства, не ми остава друго освен да стоя вкъщи и да се разхождам. Не мога да правя бизнес", коментира Данов.

Той отхвърли възможността да се върне към старите си занимания като екстрасенс - лечител, въпреки че имал завършени курсове и дипломи и можел да помага на хора с дископатия, чернодробни заболявания и мигрена. В миналото Данов станал популярен, след като за "3-4 минути" изправил на крака парализиран мъж.

Веселин и Христо Данови бяха арестувани през септември 2008г. по няколко обвинения - изнудване, пране на пари, проституция, наркотици. След като се споразумяха с прокуратурата, Данов старши получи три години лишаване от свобода, а сина му Христо - една. На 19 ноември 2010г. Веселин Данов беше освободен предсрочно заради добро поведение.

Другият обвиняем по дело за ръководене на престъпна група Иван Славков, също бивш общински съветник, вече три години е в ареста.


Виж коментарите (7)

Още по темата (102):
23.02.2012 Отблокираха имоти на Данов, за да плати 360 000 лв. на адвокати
28.10.2011 Продължава съдебната сага срещу Христо Данов
09.02.2011 Продължава делото Кушлев срещу Христо Данов
01.12.2010 Славков поема към ловешката психиатрия
19.11.2010 Данов: Бързам да се прибера при жена си и моите близки
19.11.2010 Окръжният съд: Веселин Данов е условно предсрочно освободен
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).