Веселин Василев, ПП "Републиканци за България": Електронното управление ще елиминира корупцията!

Автор: Пламена Николова
Коментари (9)
13:03 / 31.03.2021
2168
Веселин Василев е член на Изпълнителния съвет на ПП "Републиканци за България". Той е бизнесмен. Бил е два мандата кмет на Вълчи дол. Завършил е Военна академия "Г.С. Раковски“ и следдипломна квалификация управление на кризи, експерт по национална сигурност и отбрана. Има магистърска степен по "Публична администрация“, "Технологии“ и "Богословие“. Награден с орден за вярна служба под знамената трета степен за справяне с крази.

- Господин Василев, в секторните политики на "Републиканци за България“ е предвидено създаването на Министерство на електронното управление и информационните технологии. Каква е мотивацията за това решение?

- Както вече съм казвал, "Републиканци за България“ е единствената партия, която разработи свои секторни политики, които ще реализира след изборите. Една от тях е по темата електронно управление. Електронното управление е абсолютен инструмент за предоставяне на качествени услуги на гражданите, значително по-евтин и бърз начин за държавата. Не на последно място - разгръщането на електронното управление ще елиминира корупцията, ще даде много възможности за провеждане на референдуми и ще даде възможност за реално пряко участие на гражданите в управлението на демокрецията.

Приоритетното развитие на електронното управление изисква създаването на институция - министерство, което да отговаря за него. То ще има задача да се справи с най-належащите проблеми в сектора – от изграждането на необходимата инфраструктура и предоставянето на повече и по-качествени услуги, до усъвършенстването на законодателството и справянето с предизвикателствата в сферата на киберсигурността.

Изключително важно е да се изгради връзка между данните на централната и местна власти. Множеството информационни системи на държавните и общински структури трябва да бъдат свързани по между си. Така информацията ще се събира еднократно и ще се ползва при всеки нужен случай. Ще отпадне необходимостта гражданите да предоставят една и съща информация на различни институции. Това ще спести значително количество време и ресурси.

- Развитието на електронното управление предполага и друг вид идентификация на гражданите.

- Да, необходим е електронен подпис за всеки пълнолетен български гражданин. Масовата употреба на електронните услуги е невъзможна без наличието на добре развита, унифицирана система за персонална идентификация. Това може да стане чрез осигуряването на електронен подпис за всеки български гражданин или чрез вграждането му в личните карти при тяхната подмяна.

- Вече видяхме колко уязвима може да бъде една електронна система – например тази на Търговския регистър, откъдето бяха източени милиони данни на български и чужди граждани, и фирми. Как ще се избегне тази опасност при електронното управление?

- Успехът на електронното управление зависи преди всичко от доверието на гражданите и бизнеса в способността на администрацията да гарантира защитата и поверителността на събраните данни. Днес киберсигурността е критичен фактор за нормалното функциониране на държавата – икономиката, вътрешната и външната сигурност са пряко зависими от нея. Динамичното развитие на цифровизацията води до големи предизвикателства при оценяването на потенциални рискове и заплахи. 

Ето защо е необходимо киберсигурността да се развива като основен елемент на електронното управление в България.

Към момента защитата на цифровите данни в България е на изключително ниско ниво. За да бъде решен този проблем е необходимо да се използват съвременни технологии и добри практики от вече успешно приложени модели за електронно управление като естонския. Предлагаме защитата на държавната електронна система и данните да бъде осигурена чрез използването на блокчейн технологиите, които са достъпни и икономически ефективни.

- Смятате ли, че обществото ни е на нужното ниво грамотност, за да използва електронното управление ефективно?

- Задълбочаването на цифрова пропаст в обществото трябва да бъде предотвратено. За целта е необходимо да се развие инфраструктурата на информационните и комуникационните технологии /ИКТ/ в българското образование. Всички български граждани трябва да притежават достатъчно умения и информация, за да гарантират качеството си на живот и благосъстояние, използвайки публични услуги. Основното условие за употребата на електронни решения е хората да са наясно с възможностите и потенциалните рискове на информационното общество, включително да имат умения да се предпазват от опасности.

Грамотността и електронното управление ще позволят организирането на по-чести допитвания до хората с право на глас.

Ние сме за насърчаване на гражданската активност чрез провеждането на онлайн референдуми, петиции и др. Въвеждането на електронното гласуване трябва да стане възможно най-скоро, при наличие на всички гаранции за защита на сигурността и тайната на вота.

- Как ще се контролира процеса на електронно управление?

- "Републиканци за България“ работим за гарантиране на прозрачност и отчетност в електронното управление. В момента електронното управление не предлага механизъм за контрол на изпълнението и отчетност. Необходим е баланс между направените разходи и постигнатите ползи за гражданите и бизнеса. За целта предлагаме разработването на точни индикатори за степента на развитие и прилагане на дейностите по електронното управление в пряка връзка със секторната политика и пътните карти за нейното прилагане. Ще работим последователно за ясно измерими резултати.

Виж коментарите (9)

Още по темата (3350):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха варненка, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021 г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Новини от Варна:
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).