Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Веселин Василев, ПП "Републиканци за България": Електронното управление ще елиминира корупцията!
Автор: Пламена Николова 13:03 / 31.03.2021Коментари (9)2158
©
Веселин Василев е член на Изпълнителния съвет на ПП "Републиканци за България". Той е бизнесмен. Бил е два мандата кмет на Вълчи дол. Завършил е Военна академия "Г.С. Раковски“ и следдипломна квалификация управление на кризи, експерт по национална сигурност и отбрана. Има магистърска степен по "Публична администрация“, "Технологии“ и "Богословие“. Награден с орден за вярна служба под знамената трета степен за справяне с крази.

- Господин Василев, в секторните политики на "Републиканци за България“ е предвидено създаването на Министерство на електронното управление и информационните технологии. Каква е мотивацията за това решение?

- Както вече съм казвал, "Републиканци за България“ е единствената партия, която разработи свои секторни политики, които ще реализира след изборите. Една от тях е по темата електронно управление. Електронното управление е абсолютен инструмент за предоставяне на качествени услуги на гражданите, значително по-евтин и бърз начин за държавата. Не на последно място - разгръщането на електронното управление ще елиминира корупцията, ще даде много възможности за провеждане на референдуми и ще даде възможност за реално пряко участие на гражданите в управлението на демокрецията.

Приоритетното развитие на електронното управление изисква създаването на институция - министерство, което да отговаря за него. То ще има задача да се справи с най-належащите проблеми в сектора – от изграждането на необходимата инфраструктура и предоставянето на повече и по-качествени услуги, до усъвършенстването на законодателството и справянето с предизвикателствата в сферата на киберсигурността.

Изключително важно е да се изгради връзка между данните на централната и местна власти. Множеството информационни системи на държавните и общински структури трябва да бъдат свързани по между си. Така информацията ще се събира еднократно и ще се ползва при всеки нужен случай. Ще отпадне необходимостта гражданите да предоставят една и съща информация на различни институции. Това ще спести значително количество време и ресурси.

- Развитието на електронното управление предполага и друг вид идентификация на гражданите.

- Да, необходим е електронен подпис за всеки пълнолетен български гражданин. Масовата употреба на електронните услуги е невъзможна без наличието на добре развита, унифицирана система за персонална идентификация. Това може да стане чрез осигуряването на електронен подпис за всеки български гражданин или чрез вграждането му в личните карти при тяхната подмяна.

- Вече видяхме колко уязвима може да бъде една електронна система – например тази на Търговския регистър, откъдето бяха източени милиони данни на български и чужди граждани, и фирми. Как ще се избегне тази опасност при електронното управление?

- Успехът на електронното управление зависи преди всичко от доверието на гражданите и бизнеса в способността на администрацията да гарантира защитата и поверителността на събраните данни. Днес киберсигурността е критичен фактор за нормалното функциониране на държавата – икономиката, вътрешната и външната сигурност са пряко зависими от нея. Динамичното развитие на цифровизацията води до големи предизвикателства при оценяването на потенциални рискове и заплахи. 

Ето защо е необходимо киберсигурността да се развива като основен елемент на електронното управление в България.

Към момента защитата на цифровите данни в България е на изключително ниско ниво. За да бъде решен този проблем е необходимо да се използват съвременни технологии и добри практики от вече успешно приложени модели за електронно управление като естонския. Предлагаме защитата на държавната електронна система и данните да бъде осигурена чрез използването на блокчейн технологиите, които са достъпни и икономически ефективни.

- Смятате ли, че обществото ни е на нужното ниво грамотност, за да използва електронното управление ефективно?

- Задълбочаването на цифрова пропаст в обществото трябва да бъде предотвратено. За целта е необходимо да се развие инфраструктурата на информационните и комуникационните технологии /ИКТ/ в българското образование. Всички български граждани трябва да притежават достатъчно умения и информация, за да гарантират качеството си на живот и благосъстояние, използвайки публични услуги. Основното условие за употребата на електронни решения е хората да са наясно с възможностите и потенциалните рискове на информационното общество, включително да имат умения да се предпазват от опасности.

Грамотността и електронното управление ще позволят организирането на по-чести допитвания до хората с право на глас.

Ние сме за насърчаване на гражданската активност чрез провеждането на онлайн референдуми, петиции и др. Въвеждането на електронното гласуване трябва да стане възможно най-скоро, при наличие на всички гаранции за защита на сигурността и тайната на вота.

- Как ще се контролира процеса на електронно управление?

- "Републиканци за България“ работим за гарантиране на прозрачност и отчетност в електронното управление. В момента електронното управление не предлага механизъм за контрол на изпълнението и отчетност. Необходим е баланс между направените разходи и постигнатите ползи за гражданите и бизнеса. За целта предлагаме разработването на точни индикатори за степента на развитие и прилагане на дейностите по електронното управление в пряка връзка със секторната политика и пътните карти за нейното прилагане. Ще работим последователно за ясно измерими резултати.



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 31.03.2021 г.
0
 
 
Успех на Републиканците. ТЕ могат да оправят държавата. На 4 ти, гласувам за тях!
Aнонимен
на 31.03.2021 г.
0
 
 
Това е единственият начин да се справим с този проблем. Успех на изборите!
Aнонимен
на 31.03.2021 г.
0
 
 
Начинът да се измъкнем от дъното в ЕС са изборите. 21!
Aнонимен
на 31.03.2021 г.
0
 
 
Те затова не го правят управляващите! За да се продължи с корупцията!
Aнонимен
на 31.03.2021 г.
0
 
 
Електронното управление ще бъде гаранция за честни избори.Дано Републиканци реализира това.
Aнонимен
на 31.03.2021 г.
0
 
 
Грамотността и електронното управление ще позволят организирането на по-чести допитвания до хората с право на глас.
Aнонимен
на 31.03.2021 г.
0
 
 
Днес киберсигурността е критичен фактор за нормалното функциониране на държавата - икономиката, вътрешната и външната сигурност са пряко зависими от нея. Динамичното развитие на цифровизацията води до големи предизвикателства при оценяването на потенциални рискове и заплахи.
Aнонимен
на 31.03.2021 г.
0
 
 
"Републиканци за България" е единствената партия, която разработи свои секторни политики, които ще реализира след изборите. Една от тях е по темата електронно управление.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
Политическо противоборство в САЩ
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: