Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Виена в цвят на кафе в изложбата на Иван Димитров - Вака във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:33 / 10.11.2021Коментари (0)1182
“Виенско кафе" е нарекъл своята самостоятелна изложба в Градската художествена галерия на Варна утвърденият варненски художник Иван Димитров - Вака. Инспириран от проекта на Борис Стателов, който по-рано тази година покани в “Галерия 8" художници да създадат творби с кафе, Вака продължава тази идея с новите си работи.  В тях той се вглежда в любими места от великолепието и всекидневието на Виена и вдъхновено ги пресъздава в рисунки, сътворени с кафе. Ефирни, белязани сякаш от патината на годините и обгърнати от нежността на лека носталгичност, неговите виенски кафенета и дворци докосват зрителя с топлотата на града - символ на европейския романтизъм.

Изкуството на Иван Димитров - Вака представя културологът Доротея Павлова, уредник в ГХГ - Варна, която ще открие изложбата.

“Иван Димитров – Вака е утвърден художник, чието изкуство е добре познато на варненската публика. Неговото живописно творчество е представено от жанровете на фигуралната и абстрактната композиция, изпълнени с плътни мазки и свободни, сложни фактури, разработени в  интензивна цветност или приглушени монохромни гами. Картините му са повлияни от художествения опит на модернизма като естетическа и пластическа концепция. В своето изкуство Иван Димитров експериментира с условно третиране на образите и самостойност на формата като веднъж изгражда едри форми, предадени посредством силно обобщени обеми, а друг път образите са геометризирани и синтезирани, определени от самия него като "конструктивен реализъм".

През 2020 г. художникът представи в "Галерия  8" живописни пейзажи от Виена в импресионистичен маниер, използвайки плоски колоритни мазки, предаващи трептящата светлина и цветните рефлекси. "Назовал съм настоящата изложба "Виенско кафе“ и в нея  доразвивам търсенията и от предишната изява, свързана с австрийската столица. Този път, вместо маслени бои, използвах възможностите на кафето като изобразителен материал. С тази техника открих най-прекия път адекватно да покажа атмосферата на Виена – град, събрал в себе си много история, красота и съхранени традиции, град на кафето и стотиците кафенета. Идеята да рисувам с кафе ми беше подсказана от галериста Борис Стателов и неговия проект отново в галерия "Осем“ – "Кафето – начин на употреба“, реализиран през пролетта на настоящата година. Рисунките са резултат от работата ми през последните 10 месеца. Смятам тези творби за равностойни на маслената ми живопис като композиционна и пластична завършеност."

Серията рисунки в настоящата експозиция безспорно има акварелно звучене, благодарение на което художникът постига динамични сгъстявания и изсветлявания, изграждащи картинното пространство. Но авторът не се отказва и от живописното третиране на материята, затова дори в кафето търси и топлите, и студените нюанси. Образите не са обемно моделирани, а са предадени посредством съотношенията светло - тъмно и техните преходи. В композиционно отношение се открива принципът на фотографското кадриране, така че се подчертава концепцията за изкуството като улавянето на момента. И тук вместо документална точност се познава индивидуалното преживяване на авторовия поглед. В своите пейзажи художникът използва италианската художествена традиция, която се мисли подобно на "прозореца на Алберти" - картината е продължение на реалния свят, погледнат и опознат в един отрязък. Наблюдаването на пейзажа от една единствена фиксирана привилегирована гледна точка, каквато налага модерното изкуство с отказа си от изобразителната наративност, означава признание на правото на субекта – на художника и на зрителя, да преживява заобикалящото го пространството. Това напълно освобождава естетическия и визуалния опит, а скопичния режим на гледане към местата на града се превръща в изживяване. Ваката изобразява знакови места от Виена, предавайки аристократичния и бохемски дух на града. Това са катедралата "Св. Стефан", булевард "Грабен", площад "Мария Терезия", дворците "Хофбург" и "Белведере", Карлплац, и естествено, емблематичните кафенета – "Сахер", "Централ", "Музеум" и др.“

Иван Димитров-Вака е роден през 1964 г. във Варна. През 1989 г. се дипломира във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ със специалност “Живопис" в класа на проф. Николай Русчуклиев. От 1998 г. е преподавател по Изобразително изкуство и живопис в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски“ - Варна. Работи в областта на живописта, графиката и рисунката. Представял е изкуството си в множество  общи художествени изложби и в 19 самостоятелни изложби. Това е четвъртата експозиция на автора в залите на Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ – Варна. Негови творби са притежание на български, английски, американски, австрийски и германски колекции.

Изложбата “Виенско кафе" може да бъде посетена от 11 до 30 ноември 2021 в ГХГ - Варна, на ул. “Л. Каравелов" 1 при спазване на противоепидемичните мерки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: