Виктор Бузев: Новият булевард "Левски“ ще помогне за развитието на пешеходните зони в центъра на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
09:21 / 06.03.2018
8664
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Мащабни инфраструктурни проекти се осъществяват във Варна. Какво е бъдещото развитие на града в архитектурен план разкриха в студиото на телевизия "Черно море", Виктор Бузев, главен архитект на община Варна, д-р арх. Цвета Жекова, преподавателка по архитектура, и Кристиан Иванов, студент във ВСУ "Черноризец Храбър" и бъдещ архитект.

Световноизвестният датски урбанист проф. Ян Геел, чиито проекти са реализирани в почти всички световни столици, е разгледал Варна, споделяйки впечатленията си за развитието на градските зони.

"Професор Геел беше изненадан от похватите, с които се ограничават автомобилите, за да не превземат пешеходните пространства - колчета, саксии и дори кофи за боклук", каза арх. Бузев.

Идеите на проф. Геел, според главния архитект на Варна, са приложими и у нас, но е необходимо време.

"Първо трябва да приемем дисциплината като наш мироглед, каза той, както и да определим доминиращия фактор в града. Човекът е на първо място в мирогледа, който проф. Геел сподели с нас, което означава, ако следваме неговия път, на първо място трябва да бъдат хората, след това велосипеди, градски транспорт и накрая автомобилите. Това ще е една битка, в която съм убеден, че пешеходецът ще победи", категоричен бе арх. Бузев.

Като шофьор главният архитект е убеден, че ако се возим по двама в автомобил вместо по един, трафикът в града ще се облекчи с 50%.

Според него изграждането на новия булевард "Васил Левски" ще отклони трафика от центъра на града и това ще помогне да се започне постепенно устойчиво прилагане на принципите за даване на предимство на пешеходното придвижване.

Студентската лаборатория "Варна - град за хората" се провежда във ВСУ под патронажа на проф. Геел. Една от целите е създаването на релефна карта в Морската градина, която ще ориентира гостите на града за всички забележителности в парка, представени по атрактивен начин. Идеята е на студента Кристиан Иванов, който уточни, че тази карта ще даде възможност на хората с увреждания чрез допир да си представят формите на сградите и релефа на терена. Той добави също, че картата ще бъде изградена по реален 3D модел.

"Всички проекти на студентската лаборатория ще бъдат насочени към хората - обяви арх. Жекова. - Организиране на публичните пространства, градските площади, пешеходните алеи, парковете, оформянето на кварталните градинки и т.н."

"Развитието на града виждаме, като се обърне по-голямо внимание на пешеходците. В нашите проекти ще бъде заложено и непресичане на потоците - автомобилен и пешеходен на едно ниво. Ще търсим решение за преминаване на различни нива, за обходни маршрути, така че пешеходецът да бъде на първо място", добави арх. Жекова.


Виж коментарите (3)

Още по темата (179):
12.01.2021 Шахта изби и наводни участък от бул. "Левски" във Варна
07.10.2020 Решават проблема със събирането на дъждовна вода около бул. "Левски"
29.09.2020 Над 550 000 лв. отпуска Община Варна за основен ремонт на отсечки, свързани с бул. "Левски“
27.08.2020 Доброволци измерват шумовото замърсяване около бул. "Левски“
30.05.2020 Кола се приземи в дерето по бул. "Левски" около "Максуда"
26.05.2020 Полагат маркировката по новото елипсовидно кръстовище под "Максуда"
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).