Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вижте един от символите на Варна със 70 години разлика
Автор: Екип Varna24.bg 08:10 / 24.07.2023Коментари (0)4154
©
Днес в рубриката на Varna24.bg - "Преди и сега", ще ви покажем един от символите на морската столица със 70 години разлика.

Това е импозантната сграда на Морско училище, както е познато Висшето военноморско училище “Никола Йонков Вапцаров".

Това е една от забележителностите, които се открояват в пейзажа на Варна, гледана откъм морето. Морското училище се премества в тези сгради през 1954. Трите сгради са построени на мястото на военен имот, използван от Осми приморски полк.

Отпред е централния корпус на училището, предназначен за администрацията и класни стаи за курсанти. В двете симетрични сгради, които са перпендикулярно разположени на централната, живеят курсантите през срока си на обучение. Зад плаца има столова с кухня и помощни помещения. До нея са парната централа и складовете.

През 1954 били завършени централната и западната сгради, а източната била на етап груб строеж. През 1968 се надстроява по още един етаж на трите сгради, а покривите им били заменени с железобетонни плочи. Надстроени са два етажа над столовата и са построени още две помещения за столови, както и кинозала.

През 1976 е построен спортния комплекс с басейн. През 1985 е открит и Планетариума на училището. Архитектурата на централния корпус привлича вниманието на варненци и гостите на града. Особено се откроява кулата с металния конус, която със специално осветление нощем има впечатляващ изглед. Така централният корпус на Морско училище се е превърнал в един от символите на Варна.

Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“ е най-старото техническо учебно заведение в Република България. При неговото развитие във времето се разкриват и утвърждават нови структури, за да се стигне до съвременните факултети, катедри, департамент и професионален колеж, влизащи в състава на Училището. Така то се утвърждава като най-престижният център за подготовка на морски кадри у нас.

Родното морско образование започва не от Варна, а от Русе на основание Циркуляр №7/16 януари 1881 г. на Военното министерство на Княжество България. В циркуляра се обявява, че се формира Морско училище, считано от 9 януари 1881 г.

За инициатор на формирането на учебното заведение историята посочва капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич, "заведующ“ Флотилията и Морската част (официалното название на ВМС на България през ХІХ в.).

Пръв началник на Морското училище е подпоручикът от корпуса на флотските механици Павел Алексеевич Машнин, който остава на тази длъжност до март 1882 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
България и Войната в Украйна
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: