Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вижте кой документ стана експонат на месеца във Военноморския музей
Автор: Екип Varna24.bg 16:19 / 16.04.2014Коментари (0)690
©
Документ, отнасящ се за изработването и характера на първата българска конституция - Търновската е избран за експонат на месеца във Военноморския музей. "Конституция на Българското княжество", известна като "Търновската конституция" е приета на 16 април 1879 г. от Учредителното събрание във Велико Търново и днес се навършват точно 135 години от тази дата.

Избрания за експонат на месеца документ е съставен в периода 1881-1883 г. по нареждане на княз Александър Дондуков-Корсаков - императорския комисар при Временното руско управление в България. Той е в отговор на обвиненията срещу него и съветниците му за допуснати грешки при изработването на българската конституция, отправяни му след преврата, извършен от княз Александър Батенберг и последвалото охлаждане на отношенията между България и Русия. Документът вероятно е бил в няколко екземпляра, от които до нас достига един от преписите, чийто автор, подписал се с инициалите М.Д., не е установен. Не знаем кога, как и от кого е донесен в България. До 1959 г. е съхраняван в Бреговия полк и по-късно е предаден във Военноморския музей.

Документът се състои от 29 вече пожълтели листи, с размер 33/25 см. Текстът е напечатан на руски език. Първият лист е уводен и запознава с обстоятелствата около написването и съхраняването на документа. След това се коментират събитията, свързани със създаването на Търновската конституция. Цитират се клаузите от Санстефанския и Берлинския договор, касаещи изработването на Органически устав на княжество България и указанията, които руското правителство дава за изпълнението им. Направена е съпоставка между проекта за Органически устав, подготвен от Съвета на императорския комисар в България, ръководен от С. Лукиянов и този на руското правителство.

Изложението съдържа интересни разсъждения на княз Александър Дондуков-Корсаков за висшите слоеве на тогавашното българско общество и вижданията му за формата на управление на младата българска държава. Според него българските нотабили не са подготвени за самостоятелен политически живот, затова в Органическия устав трябва да се ограничат правомощията на Народното събрание, което да има само съвещателен глас по отношение на законодателната дейност и по финансовите въпроси на държавата, а да се дадат големи права на княза и неговото правителство. Това е позиция на един руски аристократ, който няма доверие в народа.

В документа накратко са предадени събитията в Търново при откриването на Учредителното събрание - протестите срещу решенията на Берлинския конгрес, изказването на княз Дондуков-Корсаков и свободните обсъждания на конституцията.

Трябва да разберем недоумението в управляващите среди в Русия от факта, че българите не се съобразяват с техните предложения и отхвърлят не само името "Органически устав", но и неговия проект и приемат конституция, която значително го надхвърля по своя демократизъм и напредничавост.

Осъзнавайки своята отговорност пред българския народ и пред бъдещите поколения депутатите в Учредителното събрание приемат на 16 април 1879 г. Конституция на Българското княжество, която се оценява като една от най-демократичните за времето си в Европа. Тя възпроизвежда модерния тогава либерален държавен модел и въпреки големите права, които дава на монарха, гарантира редица права и свободи на народа. Конституцията регламентира разделението на трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна, утвърждава принципа на личната неприкосновеност и частната собственост като основа на производствените и обществените отношения, утвърждава свободата на словото и печата и правото на сдружавания.

Първата българска конституция не само доказва политическата зрялост на тогавашното българско общество и най-вече на българската интелигенция, нейната добра осведоменост за световните тенденции в областта на гражданското общество и за устройството на модерната национална държава, но и тяхната смелост да се противопоставят и на решенията на Берлинския конгрес и на руския проект за Органически устав и да следват българските национални интереси.

Търновската конституция действа в период от 68 години, през които всеки опит за нейното отменяне или нарушаване среща яростна съпротива от страна на демократичните среди в българското общества и борба за нейното пълно възстановяване и спазване.

Експонатът на месеца ще остане достъпен за публиката до средата на месец май.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Поскъпване на хранителните продукти
Земетресения в България
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: