Военна болница също ще обслужва спешни пациенти в почивните дни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:03 / 29.12.2015
599
През празничните почивни дни МБАЛ-Варна към ВМА ще работи и ще обслужва спешните пациенти. Това каза в интервю за "Фокус" полковник доц. Ивайло Въжаров, началник на МБАЛ-Варна към Военномедицинска академия.

Той определи отминаващата си вече година като успешна за здравното заведение, но тежка. "Тежка беше годината за здравеопазването, имаше много нови неща, строги лимити. Но отчитаме все пак една добра година за болницата", посочи доц. Ивайло Въжаров. Той допълни, че през тази година за първи път от години насам е закупена нова апаратура, предоставена от ВМА.

 "Предстои да бъде монтиран новият 16-срезов скенер, имаме нова ендоскопска апаратура, както и апаратура за лабораторията", подчерта доц. Ивайло Въжаров. Годишно в здравното заведение се лекуват над 6 000 стационарни болни, а над 35 000 са амбулаторните прегледи. По отношение на промените в сектора доц. Ивайло Въжаров коментира, че подкрепя въвеждането на ред и строга отчетност. "Тук става въпрос за обществени пари и трябва да има отчетност. Не може от 800 000 лева бюджетът за здравеопазване да се увеличи на 4 милиарда лева за няколко години без да има голям ефект върху качеството", посочи специалистът. 

Доц. Ивайло Въжаров допълни, че спешната медицина по принцип е губеща, затова частите болници не наблягат на това. "Държавните заведения сме на първа линия, не получаваме пари за спешност, всичко е изцяло за наша сметка. Дано тези мерки, които Министерството на здравеопазването и правителството възприеха за неосигурените да имат някакъв ефект", каза още доц. Ивайло Въжаров. По отношение на лимитите той посочи, че около 20-22-ро число на месеца бюджетът, който здравната каса е определяла за болничното заведение, е бил изчерпван.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Температури над 30 градуса до дни, вижте кога ще става за плаж
Голямо задръстване след катастрофа на входа на Варна
Министър Коритарова за ремонта на проблемния участък в Аксаково :...
Варненка: Стовари се с трясък пред очите ни!
С поне 10% вдигат заплатите по родното Черноморие 
С много слънце и топло време Варна изпраща седмицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).