Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Военноморската база във Варна навърши 125 години
Автор: Екип Varna24.bg 16:05 / 18.11.2022Коментари (0)1327
© ВМС
На 18 ноември 2022 г. с военен ритуал за тържествено издигане на националното знаме започна тържественото отбелязване на 125-та годишнина от създаването на Военноморска база Варна - най-старото флотско военно формирование и хранилище на флотските ни традиции, съобщиха от пресцентъра на ВМС.

На тържеството присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, началникът на щаба на Съвместното командване на силите флотилен адмирал Галин Манев, офицери от Командването и Щаба на Военноморските сили, бивши командири на Военноморска база Варна и Пункт за базиране Варна през годините, командири на военни формирования от Варненския и Бургаски гарнизони, ветерани и гости.

"Каквито и наименования да е приемала през годините, независимо от организационните и структурните промени, които е преживяла, нашата база винаги е била и продължава да бъде основна и незаменима част от българския военен флот.“ заяви в празничното си слово командирът на Военноморска база Варна капитан I ранг Петър Димитров. "Формированието ни има славно минало, но и динамично настояще. Нашият най-ценен ресурс са хората. Трудът на офицерите, старшините, матросите и цивилните служители, тяхната висока професионална подготовка и отговорност, правят базата достоен продължител на завещаните ни флотски традиции.“

В поздравителния си адрес до военнослужещите и цивилните служители от формированието, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командвал базата от 2009 до 2011 г., подчертава значимата роля на Военноморска база Варна за гарантиране на сигурността на страната. "Постепенната модернизация и превъоръжаване на Военноморските сили – процес, който вече е необратим, ще ви мотивира за вашето професионално развитие и ще даде тласък на усилията ви по подготовка за приемането, съхраняването и поддръжката на новата техника и въоръжение.“, се казва по нататък в празничното приветствие. "Убеден съм, че ще изпълнявате отговорно и надеждно своите задачи, допринасящи за ефективната защита на морския суверенитет и интересите на страната ни в морските територии. Не се съмнявам, че ще работите за достойния ни принос към колективната отбрана в стратегическия за евроатлантическата общност Черноморски регион.“

В словото си пред личния състав и гостите на празника, контраадмирал Михайлов отправи своите поздравления за празника и изрази благодарността на Командването на ВМС към офицерите, старшините, матросите и служителите за влаганите от тях усилия, за високата им отговорност и ежедневния им труд. "За всички нас, които сме преминали през Военноморска база Варна, тя е не само място, където служим и работим, където идваме всеки ден и където протича голяма част от живота ни. За нас Базата е втори дом и независимо от позицията и длъжността, на която сме били или в момента заемаме, ние сме едно голямо семейство, което е градило и продължава да изгражда новия облик на този дом. Без вас, без хората, които ѝ дават живот, тя нямаше да е това, което виждаме днес!“

С думи на признателност и благодарност към хората, които са дали всичко от себе си за израстването на Военноморска база Варна – съединението, в което е минала голяма част от живота на флотските ветерани, председателят на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва във Варна вицеадмирал от запаса Петър Петров изрази своята и на членовете на военно-родолюбивите съюзи и организации удовлетвореност от начина, по който се съхраняват и обогатяват военноморските традиции и достижения.

По случай празника, със заповеди на началника на отбраната, на командира на Военноморските сили и на командира на Военноморска база Варна, за проявен висок професионализъм, за достойно и отговорно изпълнение на функционалните си задължения, бяха наградени военнослужещи и цивилни служители.

Ритуалът завърши с тържествен марш на формированията от Военноморска база Варна и флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в района.

По-късно на пирса на дивизион кораби със спомагателно назначение от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби се състоя военен ритуал за тържествено вдигане на военноморския флаг на моторен влекач "Мизар“.

Тържеството по случай 125-та годишнина от създаването на Военноморска база Варна завърши с празничен концерт.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
Северна и Южна Корея
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: