Връщат блясъка на НУ "Васил Левски" в квартал "Аспарухово"

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:10 / 20.05.2021
1177
Случайно открит барелеф и няколко ентусиасти връщат блясъка и идентичността на НУ “Васил Левски" в квартал "Аспарухово". 

Историята започва през 2018 година, когато се налага спешен авариен ремонт на НУ “Васил Левски". Тогава барелефа на патрона на училището е свален, счупен и е бил обречен на унищожение ако не се бил намесил автора на творбата. Варненския скулптур Петьо Тодоров прибира  счупеното си произведение с идеята да го реставрира. За съжаление умира преди да успее.

Група ентусиасти обаче решават да направят копие на барелефа и да го поставят на мястото на стария. С изпълнението се заема Иво Тодоров- “Silex 2001", финансовото обезпечаване идва от Канада в лицето на бизнесмена Марин Балинов*- “LEVSKI Logistics" Ins., а с поставянето на барелефа ще се заемат мотористи от мото клуб “Братя във вятъра" MCC. 

Завършването на ремонта на училището и възстановяването на учебния процес са важни за образованието на децата в квартал Аспарухово. Барелефа на Васил Левски обаче е необходим за изграждане на национално самочувтствие.

Всяка една стъпка от възстановяването и поставянето на скулптурата е дело изцяло на хора, които милеят за българската история и за своите национални герои, независимо в коя част на света живеят. Екипът, който стои зад благотворителното дело умишлено не е търсил съдействие от институциите, за да няма политизиране на акцията.

Стария и счупен барелеф е открит в ателието на скулптура Петьо Тодоров и ще бъде дарен на училището.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).