Второ свличане близо до основното в Морската градина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
14:51 / 15.05.2015
1887
На около 50 м източно от основното свличане в Морската градина във Варна има второ свличане на земни маси с размери 40 х 20 м. Свлечен е повърхностният почвен слой и дренира много вода, която образува заблатяване. Съществуват предпоставки двете свлачища да се свържат във времето. Това е констатирано от специалисти на "Геозащита" ЕООД - Варна.

При огледа, извършен от специалисти на "Геозащита" ЕООД - Варна, съвместно с представители на община Варна, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и представители на други институции, е констатирано, че проявеното свлачище попада в територия, засегната от свлачищни процеси още от 1979 г.

През 1997 г. в района е регистрирано свличане над буна 103, което е включено в регистъра на свлачищата в България. Новоактивизираните свлачищни процеси, които са над буна 103, представляват разрастване на съществуващото регистрирано свлачище и са проявени в два локални участъка на един и същи склон. Скатът, в по-голямата си част, е залесен и е защитен от действието на морето чрез брегозащитна дамба. В участъците, където е оголен и липсва всякакъв вид растителност, той е изложен на постоянното действие на изветрителните и денудационни процеси. Материалите са силно изветрели. В района съществуват предпоставки за проява на локални срутищно-свлачищни и ерозионни процеси. На много места по ската, се наблюдава директно дрениране (изтичане) на естествени подземни води, които доусложняват стабилитетното състояние на различни участъци от ската. Основното свлачище е с дължина - около 40 м и ширина - около 60 м и е с ясно изразени свлачищни елементи. Засегнатият участък е силно оводнен, на много места по оголения отстъп дренира вода. Районът над свлачището е водоснабден, без канализация. Свлачищният отстъп достига на 3 м от Станчовата алея, по която към момента на огледа не са се наблюдавали свежи пукнатини.

За решаване на проблемите към община Варна са дадени препоръки да се регулира повърхностния отток над свлачището и водите да се изведат извън засегнатата територия, да се направи ревизия на ВиК мрежата в района за аварии и течове, за да се избегне постъпване на битови и повърхностни води в терена. Специалистите са на мнение, че всяко отнемане на земни маси в предната част на свлачището, може да доведе до изтичане на нови, поради силното оводняване. Дадени са предписания да се изпълнят проекто-проучвателни работи за трайно укрепване на засегнатата територия. За трайно решаване на проблема е необходимо да се подготви и подаде документация за финансиране в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (2)

Още по темата (14):
05.06.2015 Отварят крайбрежната алея за автомобили
29.05.2015 Във Варна се готви нов протест заради затварянето на Крайбрежната алея от "Почивка"
25.05.2015 Изсякоха големите дървета по свлачището в Морската градина
21.05.2015 Временно променят достъпа на МПС-та до крайморската алея заради баловете
15.05.2015 Кметът обяви бедствено положение за част от територията на Приморски парк
15.05.2015 Обявяват частично бедствено положение заради свлачището в Морската градина, в района било много опасно
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Коцев обеща да се възроди един от най-важните исторически ...
Кенийци завладяха Варна, но аплодисментите бяха за 9-годишният Ди...
Този 42-годишен варненец се бори да остане опора на семейството с...
Как едно варненско семейство започна успешен бизнес в Гърция
Варненските шофьори ще са доволни днес
Дъжд и облаци днес над Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).